Još jedno pobjeda biciklizma – utvrđeno da pomlađuje imunološki sistem

Nakon što je nedavno potvrđeno da je tajna sreće u bicikliranju, najnovije istraživanje potvrdilo je i da biciklizam može usporiti posljedice starenja i pomladiti imunološki sustav..

Prema pisanju Guardiana, znanstvenici su testirali 125 biciklista amatera u dobi od 55 do 79 godina i usporedili ih sa zdravim odraslim osobama iz različitih dobnih skupina koji nisu redovno vježbali.

Rezultati objavljeni u časopisu Aging Cell pokazali su da su biciklisti s vremenom sačuvali mišićnu masu i snagu, a istodobno održavali stabilnu razinu masti i kolesterola u organizmu. Muškarci su zadržali visoku razinu testosterona.

Ustanovljeno je da thymusi kod starijih biciklista generiraju T-stanice u količini kao i kod mlađih ljudi.

Muškarci koji su sudjelovali u istraživanju morali su biciklom preći 100 km za manje od 6,5 sati, dok su žene vozile 60 km za 5,5 sati. Skupina koja nije vježbala činila je 75 zdravih osoba u dobi od 57 do 80 godina, i 55 osoba u dobi od 20 do 36 godina.

Mnoge druge studije također su pokazale velike zdravstvene prednosti biciklizma. Jedno nedavno istraživanje utvrdilo da redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od smrti za više od 40 posto, a rizik od raka i srčanih bolesti smanjuje  za 45 posto, a drugo istraživanje  da bicikliranje ljude čini aktivnijima i zdravijima te na koncu sretnijima.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More