Krajem svibnja počinje Pedalafest, zagrebački festival koji slavi kulturu urbanog bicikliranja!

U petak, 25. svibnja, počinje Pedalafest – festival posvećen kulturi gradskog bicikliranja.

 

Ovo je već četvrti Pedalafest, ali i 7. rođendan Sindikata biciklista. Traje tri dana, a centralni događaj je velika biciklistička vožnja, kritična masa, koja će se održati u subotu!” rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.
 

Raznovrsni program se sastoji od konferencijskog i zabavnog dijela. U petak se, od 11 do 14 sati na adresi Ilica 124, u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’ART, održava konferencija o potencijalima integriranog javnog prijevoza u Zagrebu. Naime, 2018. godina je godina multimodalnosti, odnosno mogućnosti da se građani svakodnevno koriste različitim oblicima prijevoza, od vlaka i tramvaja, do bicikliranja i pješačenja.

U Zagrebu smo još uvijek suočeni s nepovezanošću prigradskog vlaka i tramvaja, a povezivanje gradskog prijevoza s javnim biciklima u jedinstvenu tarifnu uniju budućnost je urbane mobilnosti koju tek trebamo dostići”, objasnila je Šarić.
 


Na konferenciji će sudjelovati Davor Kapuđija iz društva “Integrirani promet zagrebačkog područja”, Slavko Štefičar iz radne skupine koja izrađuje Zakon o integriranom prijevozu, Krešimir Dvorski, direktor sustava javnih bicikala Nextbike Hrvatska,  Emil Kirbiš iz Zagreb Pedicaba – rikši koje su se pojavile na zagrebačkim ulicama krajem 2016. godine i Bernard Ivčić iz transportnog tima Zelene akcije. Također, prof. Ivana Podnar Žarko predstavit će novi projekt Fakulteta elektrotehnike i računarstva kojim će se, u partnerstvu sa Sindikatom biciklista, mjeriti zagađenje zraka u Zagrebu.

U 18 sati svečano će se otvoriti Pedalafest u Art parku, koje će uveličati ženski etno-zbor Čipkice i gosti. Najzanimljiviji događaj večeri bit će ciklokino – kino u kojem je struja potrebna za projekciju proizvedena okretanjem pedala. Prikazat će se animirani film “Les Triplettes de Belville”, u suradnji s Animafestom i Francuskim Institutom.

Ipak, središnji događaj Pedalafesta je u subotu, 26. svibnja, a to je kritična masa, odnosno biciklistička vožnja kroz grad kojom se želi pokazati brojnost onih građana i građanki koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo. “Kritičnom masom želimo poručiti da je vrijeme za izgradnju planirane, povezane, kvalitetne, smislene i sigurne biciklističke infrastrukture, odvojene i od pješačkog i od motoriziranog prometa. Uz nekoliko pohvalnih primjera, dosadašnja praksa gradnje biciklističkih staza uglavnom se svofi na iscrtavanje linija po nogostupima, pritom ostavljajući svu komociju automobilima.
 


Budućnost visoke kvalitete života u gradu, pogotovo u centru, je smanjenje broja automobila i povećanje korištenja održivih oblika kretanja, odnosno javnog gradskog prijevoza, bicikliranja i pješačenja”, napomenuli su iz Sindikata biciklista. Okupljanje za kritičnu masu je u subotu, 26. svibnja u 17:30 sati ispred muzeja Mimara. Vožnja završava u Vintage Industrial Baru u Savskoj, gdje se nastavlja pravi mali glazbeni festival uz bendove MARKIZ, Nan De Ska te DJ-e Oli Dobolli i Goulash Disko. Također, najavljen je veliki glazbeni gost iznenađenja, koji će biti otkriven tek na početku kritične mase.

Pedalafest traje sve do nedjelje, 27. svibnja, u Art Parku, uz brojne radionice i izložbe na otvorenome, ciklokino i cikloalku – alku voženu na kultnom poniju.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a program možete pronaći na www.pedalafest.org

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More