Kulturna ruta FRANCISCANA – očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno povijesne baštine

U Širokom Brijegu, 19. listopada 2023. godine održan je Okrugli stol pod nazivom “Očuvanje i promocija franjevačke materijalne i nematerijalne kulturno-povijesne baštine kroz razvoj i promociju Kulturne rute Franciscana” održan je suradnji Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke i Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Događaj se realizirao unutar projekta ”Franciscana”, koji je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kroz program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH. Panel je održan u sklopu 3. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“.

Okrugli stol je fokusirao pažnju na temu materijalne i nematerijalne kulturne baštine povezane s prisustvom franjevaca u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori tokom proteklih stoljeća. Na panelu je istaknuta ključna tema vezana uz neophodnost i značaj očuvanja te promocije bogate franjevačke kulturne povijesti putem razvoja i promocije kulturne rute “FRANCISCANA”. Ova ruta povezuje franjevačke samostane, svetišta te s njima povezane kulturne institucije kao što su muzeji, galerije i knjižnice. Ovaj događaj bio je prilika za konstruktivnu razmjenu gledišta i iskustava između uglednih stručnjaka, povjesničara i predstavnika javnih institucija koje su odgovorne za očuvanje i promociju kulturne baštine u ovim područjima.

Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije Županije Zapadnohercegovačke naglasio je kako je inicijativa za razvoj kulturne rute “Franciscana” potekla još prije tri godine kada je Ured za europske integracije ŽZH u suradnji s Udrugom Hercegovina bike krenuo u organizaciju biciklističkih tura koje su imale za cilj uvezivanje franjevačkih samostana u Bosni i Hercegovini. Dodao je i kako se kulturna ruta „Franciscana“  ne odnosi samo na uvezivanja franjevačkih samostana i putovanje kroz burnu višestoljetnu povijest ovih prostora, već da je to i platforma za upoznavanje lokalne tradicije, kulture, običaja, kulinarskih delicija i prekrasnih prirodnih pejzaža. Istaknuo je ambiciju za nominacijom Kulturne rute Franciscana kao jedne od kulturnih ruta Vijeća Europe

Predrag Čović, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke u uvodnom je govoru naglasio kako je upravo zahvaljujući franjevcima koji su na ovim prostorima prisutni još od 13-tog stoljeća, očuvana kulturno–povijesna baština u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako su Franjevci širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastala je i razvijala se u okviru franjevačkih samostana. Istakao je kako je prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini upravo Franjevački muzej Humac u Ljubuškom, ali da su se i u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili muzeji u sklopu franjevačkih samostana.

Na događaju je, zahvaljujući različitim dionicima kako iz franjevačkog reda tako i iz struke i poslovnog sektora, afirmirana ideja te stvorena podloga na kojoj “Franciscana” može dalje rasti. Vrijednost projekta biti će i u funkciji turističke promocije Hercegovine i svih njenih potencijala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More