M-Bike Shop: Treninzi u zatvorenom

Kao jedno od najučinkovitijih i najdjelotvornijih pomagala za treniranje, za koji se moderni biciklista može odlučiti, u vremenima kada je ograničen na treningu u zatvorenom prostoru su trenažeri.

Oni više nisu samo alat za održavanje "forme“ izvan sezone, i sve više biciklista okreće se treninzima u zatvorenim prostorima kako bi izgradili svoju kondiciju i postigli svoje biciklističke ciljeve u nadolazećoj sezoni.
 


Vjerovatno ste već upoznati, trgovina M-Bike Shop postala je ovlašetnim zastupnikom Tacx i Elite trenažera i u sljedećim redovima žele pomoći svim svojim kupcima, a i čitateljima portala BikeMagazin, donoseći svojevrsni uvod u zatvoreni trening! Naravno, uključujući i ono što vam je potrebno za početak, sve vrste trenažera možete pronaći na njihovim web stranicama (link), kao i prednosti koje uključuju vaše treninge u zatvorenom prostoru.

Zahvaljujući naglom napretku tehnologije i uvođenju virtualnih programa za vožnju u zatvorenim prostorijama poput Zwift i Tacx aplikacija, popularnost unutarnjeg biciklizma naglo je porasla. Samim time nestala je i ona stigma treninga u zatvorenim prostorima kao bolnih i dosadnih treninga.

U ovom ćemo članku predstavljamo razne vrste trenažera koji su na raspolaganju u M-Bike Shop trgovinama, što ih razlikuje jedan od drugog, što možete očekivati za uloženi novac i kako odabrati pravi trenažer koji će odgovarati vašim potrebama.

KATEGORIJE TRENAŽERA 
 


Trenažeri se mogu raščlaniti u četiri ključne kategorije: trenažeri s izravnim pogonom, trenažeri s pogonom na gumu, valjci i kompletni unutarnji biciklistički sustavi. Svaki se uređaj razlikuje u davanju osjećaja vožnje na ceste, buci, cijeni, težini, težini opterećenja, povezanosti i kompatibilnosti. Pa krenimo redom.

Trenažeri s izravnim pogonom 

Trenažer s izravnim pogonom povezuje se s vašim biciklom tako što uklonite stražnji kotač i postavite bicikl na kazetu koju naknadno ugradite na trenažer. Ime je dobio jednostavno zato što ovi trenažeri zahtijevaju postavljanje bicikla izravno na kasetu trenažera (koja često nije uključena prilikom kupovine trenažera). Jednom kada je bicikl spojen, trenažer s izravnim pogonom pruža robusnu platformu i ponekad zauzima više prostora od trenažera s pogonom na gumu. Opterećen ja kod ovih trenažera mogu se razlikovati no većinom su to magnetska opterećenja.

Prednost trenažera s izravnim pogonom je u tome što štedite na habanju vaše stražnje gume, stražnjeg kotača i kasete (pod pretpostavkom da imate jedan kotač zasebno za svoj bicikl), jednostavni su za ugradnju bicikla i funkcioniraju sa širokim rasponom standarda okvira. Budući da su kompatibilne s velikim brojem bicikla, često se mogu koristiti s brdskim biciklom, dok neke marke kao što je Elite nude posebne trenažere s izravnim pogonom za brdske bicikle. Još jedna ključna prednost je što pružaju realan osjećaj vožnje i daju odličnu stabilnost pod velikim naporima.

Loša strana trenažera s izravnim pogonom je u tome što su oni obično skuplji (pogotovo kada morate dodatno kupiti kazetu) i glomazniji su od trenažera sa pogonom na gumu, što znači da ćete možda morati pronaći posebno mjesto za njih.

Trenažere sa izravnim pogonom u M-Bike Shop trgovinama možete nabaviti u cjenovnom rangu od 1.400KM, pa sve do 2.500KM.

Trenažeri s pogonom na gumu

Trenažer s pogonom na gumu povezuje se s vašim biciklom preko zatezača kotača (tzv. QR ili Quick Release) sa zadnjim kotačem i gumom koji se oslanja na valjku trenažera. Otpor dolazi od valjka koji je u izravnom kontaku s vašom stražnjom gumom i koji nudi podešavanje opterećenja. Ovi trenažeri dolaze s više opcija u smislu pružanja otpora (vjetar, magnet, struja…) i obično su ekonomičniji i lakši od trenažera s izravnim pogonom. Loša strana ovih trenažera je dodatno trošenje guma uzrokovano trenjem od valjak trenažera.

Manje su težine, zauzimaju manje prostora i kompaktni su za pohranu što ih čini izvrsnim sredstvom za zagrijavanje na raznim događajima,a posebno će ih cijeniti one osobe koje nemaju zasebnu prostoriju za treniranje i moraju nakon svakog treninga spremiti bicikl i trenažer svaki na svoje mjesto zasebno.

Rijetka alternativa pretjeranom trošenju guma je trenažer s otporom na obruč kotača. Ovaj oblik trenažera pruža otpor pomoću gumenih valjaka koji dodiruju bočni zid (kočnu površinu) kotača, a ne izravno gumu. Ovo može biti izvrsna opcija za brdske i cestovne bicikliste, jer za upotrebu uređaja ne trebate mijenjati kotače ili gume. Vrijedi napomenuti da ova vrsta trenažera neće raditi sa svim tipovima kotača i tržišne mogućnosti su ograničene.

Cijena ovih trenažera se kreće od 300KM pa sve do 2.000KM za one naprednije virtualne trenažere.

Valjci

Valjci su prvobitni i originalni unutarnji trenažeri i mnogi ih još uvijek koriste za poboljšanje ravnoteže, učinkovitosti pedaliranja i snage specifične za bicikliste. Također mogu biti zabavniji i realniji za vožnju od stacionarnih trenažera.

Valjci dolaze tri bubnja (jedan sprijeda i dva straga) koji se okreću dok pedalirate. Otpor se temelji na veličini bubnjeva (manji bubnjevi pružaju veći otpor) ili odabirom stupnja prijenosa na biciklu. Međutim, neki premium modeli osim ovoga nude i unutarnji otpor u bubnjevima. Nevjerojatno su jednostavni u dizajnu, ali ih je teško koristiti jer zahtijevaju ravnotežu i koncentraciju. Obično ih koriste mlađi vozači (djeca) kako bi na njima razvili biciklističke vještine.

Dolaze po cijeni od 350 do 499KM.

Stacionarni bicikli
 


Alternativa za trenažere je kompletan bicikl za treniranje u zatvorenom poput novog Tacx NEO modela. Ovi bicikli nedoljivo podsjećaju na one spining bicikle i obično imaju samo jedan kotač s otporom koji dolazi od tekućine, vjetra, magneta ili kombinacije ove tri vrste otpora.

Prednosti kompletnog bicikla za zatvorene treninge je u tome što nema habanja vašeg stvarnog bicikla; stabilnije su od ostalih opcija trenažera; većina ima integrirane značajke povezivanja, sustav kontrole otpora i elektroničke zaslone.

Nedostaci su dodatni troškovi, jer neki modeli koštaju više od pristojnog cestovnog ili brdskog bicikla. Dosta su veliki i značajne težine, što su također čimbenici koje treba uzeti u obzir, a dodatni troškovi su kupovina zasebnih pedala i eventualno sedala, budući da mnogima ne odgovara sjedalo koje dolazi sa ovim biciklom i odlučuju se za drugo odgovarajuće sjedalo. Neki bicikli na početnoj razini također imaju ograničene mogućnosti za podešavanje fitinga, što nije idealno za udobnost ili dosljednost prilikom prelaska sa stvarnog bicikla na stacionirani.

Cjena ovih bicikla za sada nam je nepoznata.

DODACI 

 

Bitno je spomenuti da u M-Bike Shop trgovinama pored samih trenažera možete nabaviti i kompletnu opremu za treniranje u zatvorenom, poput zaštite od znoja, podloge za trenažere, posebnih guma za trenažere, te drugi biciklistički dodaci za treninge u zatvorenom, pa i same ventilatore.

Kompletnu ponudu za Vaš trening u zatvorenom možete pogledati u svim M-Bike Shop trgovinama ili jednostavno ih posjetite na službenoj web stranici (LINK).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More