Mathias Flueckiger do prve pobjede u Kanadi

6. runda Svjetskog kupa u XCO disciplini u Mont Sainte-Anneu, Quebec, u nedjelju je donijela zanimljivu utrku na teškoj stazi u kojoj su vodeći vozači imali dosta mehaničkih problema i padova.

Mathias Flueckiger (Thomus RN Racing) je uzeo svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu dok  je svjetski prvak i vodeći u Svjetskom kupu Nino Schurter (Scott-SRAM) osigurao ukupnu pobjedu iako je utrku završio na sedmon mjestu nakon što je imao problema sa gumom i puknutim lancem.

Schurter je dio utrke proveo na čelu sa Antonom Cooperom (Trek Factory) dok se nije desio problem sa lancem. Novozelanđaninu su se nakon toga pridružili Flueckiger, Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) i Titouan Carod (BMC).

Cooper i Flueckiger su nakon šestog kruga ostali sami na čelu sve do trenutka kada je mladi Cooper imao ružan pad na kamenitom spustu. To je otvorilo vrata prvoj pobjedi u karijeri Mathiasu Flueckigeru. Drugi je bio Gerhard Kerschbaumer a treće mjesto na podiju je popunio Titouan Carod.

"Sretan sam što sam pobijedo, jer sam imao lošu sreću u Svjetskim kupovima", rekao je Flueckiger. "U svojoj karijeri imam mnogo podija i bio sam blizu mnogo puta, ali danas se sve poklopilo. U petak sam se dobro osjećao nakon što sam bio na trećem mjestu na kratkoj stazi, ali ovo je jako teška staza, a ostali momci su bili jaki. 2010. sam osvojio Svjetsko prvenstvo do 23g ovdje, pa je ovo zaista posebna staza za mene."

U ukupnom poretku, Schurter ima nedostižno vodstvo sa 1.546 bodova, 466 više nego drugi Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), koji nije vozio današnju utrku.

 

Slike preuzete sa: www.redbull.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More