Predstavljena ruta utrke “La Vuelta a Espana” za 2023 godinu

Napokon, dočekali smo predstavljnje ruta Vuelta a Espana, posljednja od velikih koja još nije bila predstavljena i koja predlaže zanimljivu utrku koja u nekim aspektima raskida s nekim od uobičajenih mantri utrke, a to obično kritiziraju mnogi ljubitelji biciklizma. Usponi na Tourmalet i Angliru trebali bi presuditi raspletu utrke, osim ako nas neka od mnogih zamki skrivenih u ruti ne iznenadi.

Nakon mnogo tjedana isčekivanjna, s više ili manje točnim curenjem podataka o startovima i ciljevima etapa dočekali smo i službeno predstavljanje rute “La Vuelta a Espana” za 2023 godinu, mjesecima nakon predstavljanja ruta Giro d’Italia i Tour de France. La Vuelta a Espaa predstavljena je događajem koji se održava u Palau de la Musica u Barceloni, gradu koji će ugostiti, kao što je već poznato, veliki start najvećeg Španjolskog biciklističkog događaja.

Postoji nekoliko vrlo ugodnih iznenađenja koja obećavaju da Vuelta a Espana u 2023.  može dati puno naizvjesnosti, a spektakl će biti zagarantiran kako kažu organizatori.

Prvi tjedan započinje timskim kronometrom ulicama Barcelone. Nešto manje od 15 kilometara bez većih poteškoća osim održavanja u urbanom terenu i to ne bi trebalo bacati prevelike razlike u klasifikaciji. Slijedit će etapa po uobičajenom terenu mnogih biciklista u gradskom području Barcelone, koja će voditi peloton prema Matarou i trebala bi završiti sa prvim grupnim ciljem.

U trećoj etapi dolazi prvo iznenađenje utrke. Vuelta 2023 neće oklijevati krenuti prema Andori kako bi nam ponudila prvi od svojih 10 završetaka na planinskim vrhovima u sektoru Arinsal skijališta Vallnord. Zanimljiv uspon kojemu, osim toga, prethodi Coll de Ordino, pa bi se već na početku mogle uočiti neke razlike između favorita.

Vuelta će svoju turneju po Kataloniji prema Tarragoni završiti etapom po neugodnom terenu, bez previše komplikacija i koji će nakon prethodne planinske etape vrlo vjerojatno biti plodno tlo za bijeg.

Odavde, utrka kreće prema jugu u etapi koja povezuje Morellu i Burrianu, gdje se također može očekivati grupni sprint na cilj.

Mir neće dugo trajati na La Vuelti jer ćemo već sljedeći dan imati još jedan cilj na vrhu uspona, vraćanje etape vrlo slične onoj koju je prije nekoliko godina osvojio Angel Madrazo s ciljem u skijalištu Javalambre, koji nam je ponudio lijep dan u bijegu, iako se očekuje da ova etapa neće imati posljedica na generalni plasman.

Kao i kod prethodnog cilja na vrhu uspona, idući dan slijedi potpuno ravna etapa na putu do Valencijskog grada Olive, prije trećeg cilja na vrhu, još jednog klasika La Vuelta a Espana kao što je Xorret de Catí, koji ovaj put prethodit će atraktivna ruta, s usponima na Vall d’Ebo, zid Tollos, kao i dva vrlo teška i brza planinska prijevoja kao što su Benifallim i La Carrasqueta. Dan pogodan za bijeg na terenu koji je poznat među profesionalcima ujedno kao i mjesto održavanja zimskih relija.

Ako ste pomislili da su 3 planinska uspona dovoljna za prvi tjedan, varate se, ostaje nam još jedan, ovaj dosad neviđeni u gradu Caravaca de la Cruz u Murciji. Nakon toga biciklisti će imati i više nego zasluženi dan odmora koji će utrka iskoristiti za preseljenje u srce Castille.

Događaj će nakonn prvog tjedna ponovno započeti individualnim kronometrom, na ruti dužine od samo 25 kilometara ulicama Valladolida. Jasna razlika između individualne borbe i planinske etape u trendu koji je primijenjen i na Tour de Franceu.

Uz umor koji kronometar uvijek uzrokuje u nogama, sljedeći dan biciklisti će se suočiti s novim ciljem na vrhu, ovaj put na putu do Lagune Negra de Urbion, koju smo jedva mogli pratiti prije nekoliko godina kada zbog nesretnog vremena koje je pratilo utrku taj dan. Etapa s kratkim i eksplozivnim završetkom koja ne bi trebala činiti razliku između favorita, pogotovo ako se uzme u obzir da je to jedina poteškoća dana.

Sljedeći dan je još ravniji, između Soria grada Olvega i Zaragoze, etapa bez ikakvih poteškoća, iako zbog smjera u kojem će utrka kružiti tog dana, na ruti Cierzo kroz Ebro dolini mogli bi imati bočni vjetar i nadamo se vjetar u leđa.

Ovdje se suočavamo se s prvim planinskim blokom entiteta koji će utrka imati i koji nam predstavlja skupinu etapa koje bi trebale početi razjašnjavati klasifikaciju.

Ovdje nam se ponovo vraća etapa sa završetkom na Tourmalet kojeg nam je pandemija uskratila u 2020 godinni. Etapa počinje u gradu s podsjećanjima na biciklistički show kao što je Formigal, počevši s usponom do posljednjih kilometara Portaleta. Nakon njegove vrlo duge nizbrdice, s jedva metar prijelaza, počinje uspon na mitski Aubisque po najtežoj stijeni i poveznici s kratkom strminom koja je s ove strane Soulor.

Odavde, spuštajući se svojom glavnom rutom, peloton će stići do grada Argeles-Gazost, da bi se, suprotno onome što je procurilo prethodnih dana, uputio prema Luz Saint-Sauveuru kako bi se uspeo na legendarni Tourmalet po njegovoj najstalnijoj i najtežoj strani , isti koji je Tour de France koristio u dva navrata u kojima su etape završavale na vrhu ovog kolosa. Ako moramo spomenuti jednu manu ove etape, to je njena dužina, svega 134 kilometra.

Nakon ovog, slijedi još jedan još teži dan, što je ugodno iznenađenje u regiji koju su i Tour i La Vuelta prilično zanemarivali, ali nam već tradicionalno daju dane za pamćenje. Etapa koncentrira svoju tvrdoću u srednjem dijelu, s teškim usponom na Issarbe, nazvan u profilu kao Hourcere, nakon kojeg će uslijediti, s gotovo ikakvim prijelaznim terenom, još jedan od velikih divova Pirineja kao što je Larrau, ruta koja je nadjačala Miguela Induraina.

Tu nije kraj jer, nakon povratka u Navarru, ostaje još kratki prolaz Laza za ulazak u dolinu Roncal prije nego što se suoči s ciljem u Belagui, ili što je isto, Španjolskoj strani Piedra de San Martín. Prolaz bez pretjeranih poteškoća, ali s maksimalnom težinom koncentriranom u srednjem dijelu, može učiniti da izdaleka vidimo spektakl, budući da je ovo, po našem mišljenju, kraljica etape La Vuelte 2023.

Ostat će još samo jedna etapa do drugog dana odmora, ovaj put kroz Navarru između Pamplone i Lekunberrija, koji će nakon istrošenosti prethodna dva dana biti povoljan za kvalitetan bijeg zahvaljujući planinskom terenu srednje klase s dvostrukim prolazom kroz prijevoj Zuarrarrate.

Iako je vrlo moguće da ćemo doći do trećeg tjedna s prilično dobro definiranom utrkom, još uvijek će biti prostora za pokušaj promjene dinamike na La Vuelte 2023.

Naredni tjedan počinje rutom kroz Cantabriju na putu do Bejesa, na samim vratima Picos de Europa. Unatoč vrhunskom cilju, to je jedini teži dio rute i teško da bi trebala proizvesti razlike između favorita koji će pokušati sačuvati snage za sljedeći dan u kojem će utrka doći do još jednog od mitova La Vuelte, Anglirua.

Do Asturijskog kolosa doći će se nakon kratke etape od samo 122 kilometra s prethodnim prolazima kroz Colladiellu i Cordal kao pregled neljudskih rampi Anglirua. Unatoč spektakularnosti ovog uspona, realnost je da je on rijetko bio presudan za plasman, pa će ono što ćemo sigurno vidjeti, osim ako se ne dogodi iznenađenje u vidu sudara, bit će veća razlučenost pozicija u opća klasifikacija.

Drugi asturijski dan, koji će sadržavati uspon bez presedana na La Cruz de Linares, bit će još izazovniji. Kao zagrijavanje za završnu kružnu stazu u kojoj će se ovaj uspon voziti dva puta, biciklisti će morati svladati još tri prijevoja, među kojima je i jedan od najtežih u Asturiji, San Lorenzo, koji, smješten u sredini etape, a može pružiti jedinstvenu priliku onima koji su u poziciji preuzeti ukupno vodstvo da pokušaju preokrenuti utrku.

Nakon ove etape preostala su samo tri dana. Slijedi potpuno ravan koji će prijeći Castillu između La Baneze i Iscara. Još jedna s uobičajenom završnicom sa Sierra de Guadarrama kao mjestom održavanja i gdje će se odati počast nestaloj Vuelta a los Puertos utrci, odnosno utrci koje se zasigurno s ljubavlju sjećaju oni koji su pratili biciklizam 80-ih i 90-ih.

Ruta dizajnirana za zatvaranje “La Vuelte 2023.” je iznenađujuća, s rutom koja izbjegava tradicionalne planinske prijevoje i odlučuje se za planinsku etapu srednje težine, blizu onoga što je poznato kao Sierra Oeste, na granici s pokrajinom Avila.

U okolici San Lorenzo del Escorial peloton će voziti dva puta tešku kružnu stazu u kojoj će se popeti na planinske prijevoje La Escondida, prekrasan uspon po asfaltiranoj šumskoj stazi kroz lijepu borovu šumu; Santa María de la Alameda, drugo najviše selo u Zajednici Madrid nakon Somosierre; i Robledondo odakle će se ponovno spustiti na Cruz Verde.

Odatle će se biciklisti ponovno suočiti s Cruz Verdeom, ali ovaj put suprotnom stranom nego inače, ponovno prekrasnom šumskom cestom na jednom od omiljenih uspona madridskih biciklista. Odatle će se vratiti u El Escorial odakle će se popeti na tzv. Alto de San Lorenzo del Escorial što nas, u nedostatku preciznijih informacija o ruti i poznavanju prethodnika La Vuelte, navodi na pretpostavku da će to biti jedna od vrlo teških cesta koje se penju uz padinu Monte Abantos.

Dan sa strmim terenom pogodnim za ograđene prostore koji su prije dva izdanja izbacili Supermana Lopeza s postolja tog nezaboravnog dana u Galiciji, a koji ima i dodatnu atrakciju jer je jedini premašio 200 kilometara, samo dan prije završivši u tradicionalnom krugu ulicama Madrida.

Očekuje nas Vuelta s neubičajenom rutom, ali s nekoliko stvarno spektakularnih dana koji bi nam trebali ponuditi veliki spektakl.

Što mislite o dizajnu La Vuelta a Espana 2023? Tko je vaš favorit za pobjedu? Pišite nam na našim društvenim mrežama!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More