Problemi u crnogorskom biciklizmu

Poslije objavljene Odluke Ministarstva sporta Crne Gore o raspodjeli sredstava sportskim subjektima za 2018. godinu, za Biciklistički savez Crne Gore, zaključio da je izostala i treća sreća.

Pitaju se tko to u Ministarstvu sporta i zbog čega vodi specijalni rat protiv Biciklističkog saveza Crne Gore.

Na web stranici Ministarstva sporta Crne Gore objavljena Odluka Komisije o raspodjeli sredstava sportskim subjektima Crne Gore u 2018. godini. Od 391 zahtjeva pozitivno je odlučeno u 255 slučaja.

Ostalim, uglavnom klubovima, su odbijeni iz raznih razloga, a od Nacionalnih saveza olimpijskog sporta jedino je odbijen Biciklistički savez Crne Gore. I to po treći put zaredom iz formalnih razloga: 2016, 2017. i sada 2018. godine.

U 2017. godini  komisija je odbacila zahtjev Biciklističkog saveza Crne Gore iz razloga što Direktor tada nadležne  Uprave za mlade i sport Igor Vušurović nije potpisao Rješenje o registraciji Biciklitičkog saveza Crne Gore, pa je zbog ove, navodne "greške" kažnjen Savez. Pokazalo se da je pogriješila Komisija za raspodjelu sredstava, da je validno  Rješenje o registraciji  postajalo bilo uredno zavedeno i potpisano, ali  greška Komisije nije ispravljena,  pa je BSCG, a tako je bilo i 2016. godine, svoje aktivnosti realizovao bez podrške Države postigavši na međunarodnim trkama u Srbiji čak 4 ekipne pobjede.  

Ove godine Zahtjev za finansiranje Biciklističkog saveza Crne Gore u 2018. godini odbačen je zbog, navodno, nedostajuće potvrde Centralne banke Crne Gore da Žiro račun BSCG nije u blokadi.

Ponovo netačno, jer je  Centralna banka Crne Gore dokaz da predmetni Žiro račun nije u blokadi dostavila 15. januara 2018. godine preko Poslovne NLB Banke, poslovnice u Bijelom Polju.

Taj dokaz je kovertiran i sa drugom dokumentacijom, dana 16. januara 2017. godine redovnom poštom, poslat na adresu Ministarstva sporta Crne Gore.

Isti slučaj je bio i sa Biciklističkim klubom "Ciclomont" iz  Bijelog Polja koji je od svoga osnivanja 1985. godine, prvih 10 godina,  uspješno  predstavljao Reprezentaciju Crne Gore i bio uspješniji od nekoliko reprezentativnih sastava Republika bivše Jugoslavije, pa potom 17 godina biran najboljim Biciklističkim klubom Crne Gore.

Sve ovo istaknuto nije teško dokazati uvidom u dokumentaciju Centralne banke Crne Gore o izdatim dokumentima  i o uplati takse toj Banci za  izdavanje ovih dokumenata.

Kako dokaz Centralne banke Crne Gore da Žiro računi BSCG i BK "CICLOMONT" nijesu u blokadi i isti nijesu bili izdati u formi klasične potvrde, Predsjednik  BSCG je od Centralne banke Crne Gore tražio izdavanje i klasičnih  potvrda, pa kada ih je dobio iste je direkto predao odgovornom licu Ministarstva sporta Crne Gore.

Šta su pravi razlozi ovakvog odnosa Ministarstva sporta Crne Gore prema Biciklističkom savezu Crne Gore u BSCG ne mogu ni da predpostave. U više prilika tražen je prijem kod  Ministra ili Direktora Direktorata za sport Crne Gore sa ciljem razjašnjenja, ali  na sve te brojne zahtjeve nije bilo odgovora.

Ipak, upornost se isplatila.

Iz Ministarstva sporta Crne Gore  uslijedio je telefonski poziv i obećanje da će biti primljena  delegacija BSCG odmah poslije donošenja Odluke o podjeli sredstava  sportskim subjektima u 2018. godini.

U Biciklističkom savezu Crne Gore vlada uvjerenje da će poslije tog sastanka mnogi problemi  biti razriješneni i da će ovaj  sport bitan za privredni i sportski razvoj biciklizma u ekološkoj i turističkoj  Državi Crnoj Gori ići naprijed i postizati sve bolje rezultate.

Branko Hajduković 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More