Sjajan nastup Tadeja Pogačara na “Jaen Paraiso Interior” klasiku

Slovenski biciklist nije mogao bolje započeti sezonu. Tadej Počagar imao je sjajan nastup na “Jaen Paraiso Interior” klasiku, odnosno na svojoj prvoj utrci u 2023. godini. Ostvario je svoju prvu ovogodišnju pobjedu, i to na gromoglasan način zahvaljujući jakom tempu kojeg je zadao s 42 kilometra do cilja, oponašajući njegov prošlogodišnji nastup u Strade Bianche, kojemu ni tada nitko nije uspio odgovoriti.

Tadej Pogačar dostavio je ogroman dar utrci koja je nastala iz iluzije o klasicima s zemljanim dijelovima Pascuala Momparlera, organizatora utrke. Pobjeda koja utrci daje još više na važnosti, ukoliko prošlogodišnja pobjeda Alexeya Lutsenka nije bilo dovoljna spektakl, koji ove godine nije sudjelovao u utrci jer vozi Tour of Oman.

Atraktivna utrka, u kojoj je tvrdoća tempa smanjena u središnjem dijelu kako bi se izbjeglo uništenje utrke u njenom inauguralnom izdanju. Etapa se sastojala od 178 km između Ubede i Baeze, sa 7 zemljanih dionica između maslinika karakterističnih za ovaj kraj. Dionice su bile jako dobro popločane, ali s dosadnim šljunkom koji ostavljaju poljoprivredna vozila što je bicikliste tjeralo na zadržavanje pune pozornosti kada ih prelazite sa cestovnim biciklom.

Tadej Pogačar Jaen Paraiso Interior
Tadej Pogačar Jaen Paraiso Interior

Start utrke obilježio je bijeg 5 vozača među kojima su bili Španjolci Xabier Mikez Azparren i Sergio Samitier, posljednji preživjeli nakon procesa prirodne selekcije. Dionica od 3.5 km, u stalnom i teškom usponu, bilo je mjesto koje je UAE Team Emirates odabrao da prekine utrku po želji grupe. Upravo na mjestu gdje se sa asfalta prelazi na zemlju, Tim Wellens postavio je vrlo težak tempo s Tadejem Pogačarom na njegovom kotaču. Potez koji je u prvom licu pratio Slovenac napuštajući peloton za samo 5 dužina bicikla.

Nakon što je uhvatio malo zraka, Pogacar je napravio posljednji skok zadavši jak tempo s nešto više od 42 kilometra do cilja. Ovo je bio kraj utrke jer se nitko nije mogao ni pretvarati da može pratiti i držati zavjetrinu za Pogačarom. Ni puknuta guma na posljednjoj zemljanoj dionici, s nešto manje od 8 kilometara do cilja, nije ga mogla zaustaviti, s obzirom na prednost koju je uspio steći pred svojim progoniteljima.

Tadej Pogačar Jaen Paraiso Interior
Pogačar solo pobjedom otvara svoju 2023. sezonu (Foto: Dario Belingheri/Getty Images)

Sa svoje strane, Sergio Samitier, smanjio je zaostatak na samom početku dionice, što mu je dalo priliku da pokuša pratiti Pogačara. Nada vozača Huesce bila je kratkog vijeka jer ga je u sljedećoj dionici vozač UAE Team Emirates jednostavno izbacio iz tempa, iako je kasnije komentirao da mu je pukla guma, također je priznao da ne bi izdržao još dugo.

U svakom slučaju, Pogačar je pokazao da je, unatoč svojoj prvoj utrci ove sezone i teoretskom nedostatku natjecateljskog ritma koji to implicira, Pogačar dva-tri boda ispred većine, osim ostalih superzvijezda trenutne scene.

Razlika se povećala na više od minute. Iza, u skupini koja ga je lovila, s ljudima poput Bena Turnera, Lukea Rowea, Lorenza Rote ili Andreasa Krona, bili su svjesni da se moraju boriti samo za drugo mjesto na postolju, što nije lak zadatak s dvojicom ljudi iz UAE Team Emiratesa: Hirschi i Wellens, koj su bili spremni i željni da zauzmu podij utrke za svoj tim.

Mjesto za postolje se odlučivalo u posljednjoj zemljanoj dionici, 8 kilometara do kraja, sektoru s teškim rampama, preko 10% uspona. Prvi je pokušao Ben Turner, a nakon njega Tim Wellens. Nakon što je osigurao pobjedu ispred, Wellens nije oklijevao ući u suradnju s Benom Turnerom tako da se zaostatak povećavao. U međusobnoj borbi na kaldrmi u središtu Baeze za drugo mjesto, prvo među smrtnicima, zauzeo je vozač INEOS Grenadiersa, a pobjedničko postolje zatvorio je Belgijanac.

Klasifikacija klasika “Jaen Paraiso Interior”:

  1. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) 4h36’37”
  2. Ben Turner (INEOS Grenadiers) +58”
  3. Tim Wellens (UAE Team Emirates) +58”
  4. Marc Hirschi (UAE Team Emirates) +1’29”
  5. Andreas Kron (Lotto Dstny) +1’29”
  6. Ben Tulett (INEOS Grenadiers) +1’29”
  7. Lorenzo Rota (Intermarche-Circus-Wanty) +1’29”
  8. Gorka Izagirre (Movistar Team) +1’29”
  9. Walter Calzoni (Q36.5) +1’29”
  10. Jose Manuel Diaz Gallego (Burgos-BH) +1’29”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More