Tko je najbrži u gradu: bicikl, auto ili javni prijevoz?


Što je najbrže prijevozno sredstvo u većim gradovima: javni prijevoz, auto ili bicikl? Ovaj put je to testirano na i na našem području,a s obzirom da nijedan grad u regiji nema podzemnu željeznicu, pretpostavljate tko je bio pobjednik.

Ekipa zagrebačkog Večernjeg lista je u Zagrebu izabrala jutarnju špicu, a odabrana je ruta od Remetinca do centra. 

Na cilj je prvi stigao bicikl, za 18 minuta, autu su trebale 24, a put ZET-om trajao je čak 51 minutu.

– Sudeći po sličnim testovima u 20-ak europskih gradova, “pobjednik” je očekivan. Biciklist obično dođe prvi, pod uvjetom da je dobar i u formi. Slijedi javni prijevoz, a vozač automobila uvijek bi došao posljednji, posebice ako se putuje prema centru pa je sve manje trakova, a sve više sudionika prometa – kaže prometni stručnjak Goran Husinec. 

Ipak, dodaje, korisnici javnog prijevoza u drugim metropolama brže dolaze na cilj i zato što im je na raspolaganju podzemna željeznica, koje u Zagrebu nema.

– Naš se javni prijevoz sporo razvija i ljudi se njime ne koriste zato što je učinkovitiji, nego zato što je mnogima jedini izbor – ističe Husinec. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More