Spektakularna medijska pozornost za UCI Svjetsko prvenstvo u biciklizmu 2023. u Glasgowu

Međunarodna biciklistička federacija – UCI, danas je izašla sa priopćenjem za javnost u kojem se osvrnula na spektakularnu medijsku pozornost na Svjetsko prvenstvo u biciklizmu koje se ove godine održavalo u  Glasgowu.

Inauguralno UCI Svjetsko prvenstvo u biciklizmu, koje je okupilo 13 UCI Svjetskih prvenstava u jedan uspješan događaj održan ove godine u Glasgowu i širom Škotske (Ujedinjeno Kraljevstvo) od 3. do 13. kolovoza, privuklo je neviđenu pozornost televizijskih i digitalnih gledatelja.

Različite discipline imale su velike koristi od kombiniranja različitih UCI Svjetskih prvenstava u jedan događaj.

Globalno gledano, više od 200 milijuna sati gledatelji su proveli pred televizijom tijekom 11 dana natjecanja, što je povećanje od 75% u usporedbi s prosječnom godinom kada se različita UCI Svjetska prvenstva organiziraju zasebno (prosječno utemeljeno na izdanjima održanim u Europi od 2017. do 2022. godine).

Cestovni biciklistički događaji, koji su činili polovicu ove statistike, oborili su rekorde gledanosti u mnogim zemljama (+22,2% sati gledanja u usporedbi s prosjekom za UCI Svjetska cestovna prvenstva 2017.-2021.). Biciklistički događaji na stazi velodroma, koji čine trećinu sati gledanja, zabilježili su povećanje od 162%. S 24 milijuna sati gledanja, brdski biciklizam ima dvostruko više sati gledanja. BMX (Racing i Freestyle), s 15 milijuna sati gledanja, ostvario je još impresivniji rast, brojka se gotovo četverostruko povećala. Dva milijuna sati gledanja para-ciklizma (cestovni i staza) predstavljaju značajno povećanje u odnosu na prethodne godine kada je prijenos natjecanja bio vrlo ograničen.

TV brojke za Europu također svjedoče o uspjehu UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu 2023: više od 80 milijuna ljudi gledalo je događaj diljem kontinenta, gotovo jedan Europljanin od sedam. U Francuskoj je bilo 18,2 milijuna gledatelja (izvor: Glance / Mediamat – médiamétrie), 15,5 milijuna u Italiji (izvor: Auditel) i 11,9 milijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu (izvor: BBC).

Nekoliko primjera ilustrira uspjeh događaja na Europskom tržištu. Na Francuskoj televiziji, cestovni događaji na UCI Svjetskom prvenstvu u biciklizmu postigli su rekordne gledanosti: Cestovna utrka Elite muškaraca privukla je 1,8 milijuna gledatelja (18,2% udjela publike), što je rekord (za usporedbu, događaj iz 2021. privukao je 1,56 milijuna gledatelja i udio publike od 13,8%); Cestovna utrka Elite žena privukla je 1 milijun gledatelja (13,4% udjela publike), rekord od 2013. godine; kronometrija je gledana od strane 0,9 milijuna (Elite muškaraca) i 0,6 milijuna (Elite žena) gledatelja, što je rekordna gledanost za prvu kategoriju.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se 963.000 gledatelja uključilo kako bi pratilo Downhill (brdski biciklizam) utrke u kategorijama Elite muškaraca i Elite žena na BBC, domaćem emitentu, a to je prvi put da je natjecanje emitirano na glavnim kanalima BBC-a. Osim toga, Cestovna utrka Elite muškaraca bilježila je prosječno 632.000 gledatelja (s vrhuncem od 800.000). To je predstavljalo najveću televizijsku publiku u zemlji u posljednjim godinama za cestovnu utrku UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu u kategoriji.

U Belgiji su cestovne utrke Elite muškaraca i Elite žena dosegle nove visine: VRT je zabilježio impresivan udio publike od 71,4% za prvu kategoriju i 66% za drugu kategoriju.

U Nizozemskoj je prosječno 886.000 gledatelja (u usporedbi s 338.000 u 2021. godini) pratilo cestovnu utrku Elite muškaraca tijekom 8-satnog prijenosa na NPO, s vrhuncem od 1,7 milijuna gledatelja, dok je prosječno 1,14 milijuna gledatelja pratilo utrku na RAI u Italiji, s vrhuncem od 1,65 milijuna.

U Danskoj je TV2 Sport oborila rekord udjela publike za cestovnu utrku Elite muškaraca, s udjelom od 41% tijekom 7 sati i vrhuncem od 474.000 gledatelja (35% i 156.570 u 2021. godini).

Naposljetku, u Njemačkoj je ZDF privukao prosječno 940.000 gledatelja, s vrhuncem od 1,22 milijuna za cestovnu utrku Elite žena. Izvanredni televizijski brojevi gledanosti mogu se objasniti neviđenim opsegom ovog inauguralnog događaja i rastućom popularnošću različitih disciplina biciklizma, koje su također imale koristi od mješavine različitih UCI Svjetskih prvenstava, zajedno s punom produkcijom i opsežnim pokrivanjem na nekim od najvećih europskih kanala.

UCI Svjetsko prvenstvo u biciklizmu 2023. godine imalo je visokokvalitetnu produkciju i distribuciju. Eurovision Sport, podružnica Europske radiotelevizijske unije (EBU), djelovala je kao domaći emitent za događaj u ime UCI-ja kako bi proizvela više od 250 sati uživo (140 sati u standardnoj godini) i više od 20 sati vijesti i naglasaka. Eurovision Sport također je distribuirao događaj u Europi u suradnji s UCI-em za Ujedinjeno Kraljevstvo, dok je IMG rukovao ostalim dijelovima svijeta.

UCI Svjetska biciklistička prvenstva emitirala su se na 93 televizijska kanala u 130 zemalja na pet kontinenata.

Ogroman uspjeh UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu 2023. godine također se odražavao u impresivnim brojkama zabilježenima na različitim digitalnim platformama UCI-ja, gdje je UCI pružio pokrivenost događaja 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu tijekom 11 uzastopnih dana. Rezultat je bio rekordnih 3.500 objava na 23 različitih računa.

Ova obimna pokrivenost generirala je 245,2 milijuna dojmova i 7,2 milijuna angažmana. Tri najpopularnije objave odnosile su se na sljedeće: reakciju nizozemskog vozača Mathieu Van der Poela na njegov uspjeh u cestovnoj utrci Elite muškaraca (1,35 milijuna dojmova na Instagramu); vrhunce natjecanja u ženskoj utrci BMX Racing Elite (5,47 milijuna pregleda na Facebooku); i zagrijavanje australskog vozača Matthewa Glaetzera prije njegove pobjede u timskoj sprint utrci na stazi velodroma (2,93 milijuna pregleda na Instagramu). Ukupno, bilo je gotovo 90 milijuna pregleda različitih videa objavljenih na različitim kanalima UCI-ja.

Do kraja događaja, zajednica obožavatelja biciklizma UCI-a na društvenim mrežama narasla je na preko 5,1 milijun pratitelja.

Predsjednik UCI-a David Lappartient rekao je: “Prvo izdanje UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu bilo je bez presedana uspješno. Na događaju je sudjelovalo oko 8.000 sportaša (elite i amateri) iz 132 zemlje u raznim disciplinama programa. Prvog dana natjecanja, 192. UCI Kongres u Glasgowu okupio je predstavnike 151 od 203 Nacionalnih federacija koje su članice te institucije. Nikada prije u povijesti naše Međunarodne federacije nije se okupilo toliko članova“.

Televizijski brojevi pokazuju da je javnost masovno pratila natjecanja na UCI Svjetskom prvenstvu u biciklizmu, te da su događaji i discipline koje obično ne uživaju u tako visokom nivou TV i medijske pokrivenosti izuzetno profitirali od povećane izloženosti koja će potaknuti njihovu popularnost i razvoj na međunarodnoj razini.”

Predsjednik Odbora za UCI Svjetsko prvenstvo u biciklizmu 2023. Paul Bush OBE rekao je: “UCI Svjetsko prvenstvo u biciklizmu 2023. bilo je neusporediva proslava biciklizma, i iznimno smo sretni što je toliko obožavatelja iz cijelog svijeta gledalo događaj na televiziji, uz procijenjenih milijun gledatelja koji su obavili stazu i ispunili dvorane tijekom 11 dana natjecanja“.

Opsežno praćenje inauguracijskog UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu u 130 zemalja pokazalo je zašto su Glasgow i Škotska savršena pozornica za velike događaje, i nadamo se da je događaj potaknuo gledatelje da dođu i dožive sve što Škotska nudi.”

Izvršni direktor Eurovision Sport Glen Killane rekao je: “Željeli bismo čestitati UCI-u i organizatorima UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu 2023. za ovaj inauguracijski, vizionarski događaj koji se pokazao kao ogroman uspjeh“.

Osim što smo bili glavni emitent za cijeli događaj, ponosni smo što je Eurovision Sport okupio najveće europske slobodno dostupne emitente kako bi osigurao maksimalnu izloženost ovom fantastičnom događaju. Uvijek težimo maksimiziranju vrijednosti za dionike i bili smo oduševljeni što smo surađivali s UCI-jem kako bismo pomogli stvoriti događaj koji morate vidjeti, omogućivši milijunima obožavatelja biciklizma da budu dio akcije.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More