SRAM nadogradio svoju Force AXS elektroničku grupu

Druga generacija SRAM Force AXS elektroničke grupe preuzima uzorke Rivala i nadograđuje rad grupe, to je evolucija, a ne revolucija za SRAM-ove drugorazredne grupe. SRAM-ovu grupu koja je inače namijenjena opremanju cestovnih i gravel bicikala, američka tvrtka nastoji izvući iz nedostatka definicije u koju je zapala nakon predstavljanja impresivnog Rival AXS-a. Da bi to učinili, Force preuzima značajke od SRAM Red i modernijeg SRAM Rivala.

U siječnju 2019., u iznenađujućem doskoku kojim je SRAM pokušao preuzeti dobar udio na tržištu u odnosu na svog japanskog konkurenta, američki je brend predstavio svoje grupe Red i Force AXS. Obnova tehnologije i čvrsta predanost elektronici koja je u budućnosti trebala biti kamen temeljac njezinog asortimana.

Red smo mogli testirati i pojavio se na mnogim biciklima od prvog trenutka, dok smo za Force morali čekati nekoliko mjeseci prije nego što smo kušali njegove karakteristike. Kad je stigao, pomalo smo bili zbunjeni. Da, kao dobra elektronička grupa savršeno je ispunila svoju funkciju pružanja željenog omjera prijenosa u svakom trenutku naše vožnje, ali zauzvrat smo se suočili s grupacijom s tehničkim rješenjima i završnim obradama koji su bili predaleko od svog velikog brata. I, glavna kritika, grupa koja je bila preteška za high-end grupe, i to je uzelo svoj danak na konačnim postavkama bicikala.

Kao svoju treću opciju SRAM je predstavio i Rival AXS u 2021., koja je proširila tehnologiju elektroničke grupe na srednji raspon, što je samo dodatno utjecalo na slabosti Forcea nudeći praktički istu stvar po nižoj cijeni. Na SRAM-u je bilo da napravi iskorak i dobro obnovi Force kako bi postao uistinu privlačna opcija.

Rezultat razvoja je već na stolu, sa stvarno atraktivnom novom estetikom, s više uglatih linija koje ga približavaju njegovom starijem bratu i preljevnim tonovima u koje smo se zaljubili na prvi pogled. Osim izgleda, ovaj novi Force AXS također nasljeđuje nekoliko tehničkih značajki od Red AXS-a i također koristi prednosti nekih tehničkih rješenja razvijenih za moderniji Rival.

SRAM Force AXS
SRAM Force AXS

Jednodijelni dizajn

Pogon je možda prva stvar koju gledamo kada analiziramo ovaj novi SRAM Force AXS. S linijama dizajna vrlo sličnim onima od SRAM Red-a, od ovoga nasljeđuje upotrebu spidera s polugom radilice umjesto tradicionalnog sklopa lančanika pričvršćenih vijcima na polugu. Iako ovo rješenje zahtijeva zamjenu cijelog sklopa u slučaju potrebe za zamjenom lančanika, ono rezultira čvršćim setom i, iznad svega, smanjuje nekoliko grama na vagi.

Ova vrsta montaže znači da također nalazimo promjene u mjeračima snage, koji postaju integrirani u sklop lančanika kao što je slučaj s grupama gornje razine. Međutim, SRAM je želio ponuditi veću fleksibilnost u ovom aspektu i također će ponuditi, kao opciju nadogradnje, mjerač snage integriran u lijevu polugu sličan onom kod Rival AXS grupe.

Uz standardni set dvostrukih lančanika, dostupan u uobičajenom prijenosu 50/37, 48/35 i 46/33, tvrtka nastavlja nuditi najnoviji Wide, koji ostaje nepromijenjen, sa svojom kombinacijom 43/30 u kojoj konvencionalno sidrenje lančanika se održava. Također imamo opcije s jednim lančanikom, dizajnirane za upotrebu na cesti i gravelu, pokrivajući širok raspon mogućnosti razvoja lančanika s 50, 48, ova dva s opcijom aero lančanika; 46, 44, 42, 40 i 38, kojoj dodajemo verziju Wide, s modificiranom linijom lanca kako bi bila kompatibilna s pogonskim osovinama brdskih bicikala i širinama Boost stražnje osovine, koja je dostupna u 46, 44, 42, 40 i 38 lančanika.

SRAM Force AXS

Kompaktnija grupa

Još jedna velika promjena u ovom SRAM Force AXS-u su poluge šiftera i kočnice koje iskorištavaju prednosti općih linija dizajna Rival AXS-a i koje smo već vidjeli u fazi prototipa na biciklima nekih profesionalaca, zbog čega smo mislili da se suočavamo obnova Red AXS-a.

Nove su ručice puno kompaktnije i također variraju ergonomiju ručice, koja je izrađena od karbona umjesto aluminija kao na Rivalu, i tipke, manje istaknute kako bi se izbjeglo slučajno pritiskanje, ali s većom površinom cijelom duljinom kako bi ih lakše pronašli prilikom mijenjanja brzina.

SRAM Force AXS
SRAM Force AXS

Smanjenje veličine koje nije besplatno i ima kao danak gubitak prilagodbe kontaktne točke jastučića koju je imala prethodna verzija. Prilagodba koja u slučaju SRAM Red AXS radi stvarno učinkovito omogućujući nam da postignemo točno željeni osjećaj u vašim kočnicama. Nužan korak unatrag u potrazi za tanjim i lakšim polugama. Ne možete imati sve.

Nove Force AXS poluge također gube žičane konektore za Blips pomoćne tipke u ovoj novoj verziji, iako još uvijek postoji mogućnost povezivanja bežične verzije istih.

SRAM Force AXS

Vezano uz poluge, kočione čeljusti također prolaze kroz veliki redizajn, proizvode se u dva dijela umjesto da budu monoblok sklop. Rješenje koje, prema SRAM-u, omogućuje veću preciznost u obradi, posebno s obzirom na kućište klipova, čime se oni bolje uvlače, čak i kada ih izložimo značajnom zagrijavanju. Aspekt koji rješava još jednu od točaka koje su zadavale više od jedne glavobolje korisnicima prethodnog Forcea.

SRAM Force AXS

Precizniji rad

U samom dijelu mjenjača nema većih promjena, iako postoje neka suptilna poboljšanja koja približavaju rad SRAM-u Red. Stražnji mjenjač, osim estetskih promjena, uključuje Orbit sustav za prigušivanje pokreta lanca kao u gornjoj skupini, pomoću hidrauličkog uloška koji usporava nasilne pokrete, a istovremeno omogućuje glatko mijenjanje brzina. Kao i prije, dostupan je u dvije verzije: konvencionalna, kompatibilna s kazetama 10-28, 10-30, 10-33 i 10-36; i XPLR, dizajniran za korištenje s kazetama 10-36 ili 10-44 kako bi ponudio omjer prijenosa koji je pogodniji za gravel.

U svakom slučaju, Force AXS nastavlja održavati kompatibilnost s ostatkom grupacija marke s AXS tehnologijom, koja omogućuje, kao što vidimo u mnogim postavkama gravel bicikala, korištenje stražnjeg mjenjača i kazete brdskog bicikla Eagle za postizanje puno šireg raspona prijenosnih omjera.

Sa svoje strane, prednji mjenjač, također dostupan u konvencionalnoj ili XPLR verziji, malo redizajnira oblik svojih ploča kako bi se postigao dragocjeniji i tiši rad. Naravno, nastavlja održavati karakteristični pomak koji dodaje mali zaokret pločama kako bi se izbjeglo trenje pri prelasku lanca bez potrebe za mikropodešavanjem kao što to Shimano radi na svojim prednjim mjenjačima.

Sa svim ovim malim promjenama, osim poboljšanja izgleda i postizanja zaokruženijeg rada, SRAM uspijeva skinuti oko 100 grama grupe kojoj je suđeno da bude najprodavanija unutar asortimana i s kojom pokušava vratiti onaj sjaj i zvučnost grupe koji je nekoć nosio ime Force što je, ne zaboravimo, dugi niz godina bilo ime njegove vrhunske grupe.

Dobro došli u svijet beskonačne personalizacije

SRAM Force AXS

AXS vam daje još veću kontrolu nad Forceom s prilagođenim ponašanjem komponenti, obavijestima o razini baterije i nadogradnjom funkcionalnosti firmvera. Uparite AXS s glavnom jedinicom i AXS Web pruža specifične podatke o vožnji o izmjeni stupnjeva prijenosa, korištenju brzina, zonama snage i više. Ti kažeš Forceu kako želiš da radi, Force ti govori kako sve to funkcionira za tebe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More