Studija otkriva spektakularan socio-ekonomski učinak UCI Svjetskog prvenstva održanog u Glasgowu i diljem Škotske

Međunarodna biciklistička unija (UCI) objavila je izvješće tvrtke EY u kojem se ističe izuzetno pozitivan ekonomski utjecaj inauguracijskog UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu – održanog od 3. do 13. kolovoza 2023. godine – za domaćine Glasgow, Škotska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

UCI Svjetsko prvenstvo koje se održalo u 2023 godini, najveći događaj u biciklizmu ikad organiziran, okupio je 13 Svjetskih prvenstava različitih disciplina u istom regionu tijekom 11 dana. Više od 7.100 sportaša iz 131 zemlje uzelo je učešće, nadajući se osvajanju jedne ili više od 220 titula UCI Svjetskog prvaka koje su bile u igri. Ovaj kombinirani događaj održavat će se svake četiri godine, godinu dana prije Olimpijskih i Paraolimpijskih ljetnih igara. Sljedeće UCI Svjetsko prvenstvo u biciklizmu održat će se u Haute-Savoie, Francuska, 2027. godine

Izdanje u 2023. široko se pratilo na televiziji: emitirano je na 93 kanala u 130 zemalja, ukupno je imalo 14.000 sati programiranja, 200 milijuna sati pregleda širom svijeta i privuklo je više od 80 milijuna gledatelja samo u Europi.

Prema izvješću tvrtke EY, gotovo milijun posjetitelja okupilo se na različitim lokacijama kako bi pratilo natjecanja. Trećina njih bili su turisti koji su došli u Škotsku isključivo radi toga, uključujući gotovo 90.000 osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva.

UCI Svjetsko prvenstvo u 2023 godini donijelo je značajne ekonomske koristi, generirajući više od 205 milijuna funti ekonomske aktivnosti za Škotsku, uz ekvivalent od 5.285 radnih mjesta stvorenih tijekom godine.

Događaj je također bio značajan zbog svojih doprinosa održivom društvu. To uključuje promicanje uključivosti i dostupnosti, poticanje aktivnog putovanja, usađivanje osjećaja građanske ponosnosti među stanovnicima Škotske i olakšavanje održivih investicija u uključene zajednice. Sljedeće brojke pokazuju uspjeh događaja u navedenim područjima:

  • 97% posjetitelja ocijenilo je UCI Svjetsko prvenstvo kao inkluzivno;
  • 40% posjetitelja bili su žene;
  • 82% posjetitelja koristilo je aktivne načine prijevoza;
  • 79% stanovnika Škotske reklo je da namjerava više voziti bicikl;
  • 95% stanovnika Škotske reklo je da su ponosni vidjeti kako njihova regija domaćin događaja;
  • Više od 6 milijuna funti dosad je investirano u sve 32 lokalne vlasti;
  • 93% dionika reklo je da namjeravaju nastaviti s inicijativama razvijenim u sklopu UCI Svjetskog prvenstva.

Održivost je također bila ključna tema UCI Svjetskog prvenstva, kroz mjere poput potpisivanja Okvirnog sporazuma Ujedinjenih naroda o Sportu za akciju protiv klimatskih promjena, mjerenja ugljičnog otiska tijekom događaja, implementacije plana upravljanja otpadom, korištenja obnovljivih izvora energije kad god je to moguće, uzimanja u obzir standarda održivosti pri odabiru dobavljača i provedbe niza inicijativa zaštite okoliša i biološke raznolikosti na lokalnoj razini.

Prema izvješću tvrtke EY:

  • 86% dionika događaja smatra da su UCI Svjetska prvenstva organizirana na ekološki prihvatljiv način;
  • 35% sudjelujućih Nacionalnih federacija namjerava kompenzirati ugljični otisak svojih putovanja na UCI Svjetska prvenstva.

Organizatori UCI Svjetskog prvenstva u biciklizmu 2023. uskoro će objaviti Izvješće o održivosti koje će predstaviti podatke o uspješnosti događaja u tom pogledu.

Predsjednik UCI-a David Lappartient rekao je: “UCI Svjetska prvenstva u biciklizmu 2023. u Glasgowu i Škotskoj bile su nevjerojatan uspjeh na svim razinama. Kako pokazuje izvješće tvrtke EY, ovaj uspjeh se proteže izvan sporta, na ekonomiju, turizam i održivi razvoj. Događaj poput onog koji smo doživjeli u kolovozu 2023. godine donosi dugoročne koristi za domaće zajednice i njihove stanovnike. Posebno smo zadovoljni jer je, daleko prije nego što se dogodio, to bio glavni cilj događaja: oduševiti one koji vole sport, ali i osigurati da moć bicikla omogući organizatorima UCI Svjetskih prvenstava u biciklizmu postizanje širih ciljeva povezanih s razvojem, blagostanjem i zdravljem.”

Paul Bush OBE, predsjednik Upravnog odbora UCI Svjetskih prvenstava u biciklizmu 2023., rekao je: “Postavili smo visoke ambicije kako bismo stvorili nešto zaista spektakularno za sportaše, navijače i širu zajednicu s prvim kombiniranim UCI Svjetskim prvenstvom u biciklizmu. Studija ističe da je ovaj događaj bio mnogo više od jedanaest dana nevjerojatnih nastupa, pružio je raznolike društvene, ekonomske i ekološke koristi, postavljajući mjerilo za buduće izdanke i otvarajući put za pozitivne dugoročne promjene.

Reputacija Škotske kao savršene pozornice za događaje priznata je nacionalno i međunarodno, a njezin zavidan globalni ugled kao moćne sile događanja dodatno je ojačan kao rezultat UCI Svjetskih prvenstava u biciklizmu 2023. godine. Događaji takve veličine ne samo da pružaju priliku za stvaranje nezaboravnih iskustava, već imaju moć povezivanja, inspiriranja i premošćivanja granica.”

Glavni ekonomist tvrtke EY u Ujedinjenom Kraljevstvu Peter Arnold rekao je: “UCI Svjetska prvenstva u biciklizmu 2023. uspješno su donijela društvene koristi za lokalne stanovnike, kao i značajan ekonomski utjecaj. Nadalje, intervencije održivosti koje su provedene u organizaciji Prvenstava daju rane naznake pozitivnog ekološkog utjecaja.”

Pročitajte izvješće ovdje: Procjena socioekonomskog utjecaja UCI Svjetskih prvenstava u biciklizmu 2023. – Izvršni sažetak

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More