U petak se obilježava dan zimskog bicikliranja na posao

Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 9. veljače sjedite na bicikl na putu do posla, fakulteta ili škole i pokažite sebi i drugima da se uz prikladnu zimsku opremu ipak može! 

Udruga “Sindikat biciklista” poziva građanke i građane Zagreba i Hrvatske da u petak 9. veljače krenu biciklom na posao jer obilježavamo Dan zimskog bicikliranja na posao!

Iako su se inicijatori ovog prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i tvrtkama iz Kanade povukli i više ne obilježavaju događaj pokrenut još 2013. god., navika se ukorijenila u mnogim gradovima u Sjevernoj Americi i Europi pa tako i kod nas. 

Iz tog razloga nastavljamo od uključivanja u inicijativu 2015. održavati kampanje za zimsko bicikliranje kako bismo ohrabrili građane, ali i podsjetili gradske vlasti da je uvjete za bicikliranje potrebno unaprjeđivati čitave godine, primjerice i kada padne snijeg – brzim čišćenjem biciklističkih površina.

Potrudimo se i ove godine pokazati kako nas mnogo vozi bicikl i zimi! Po običaju, u ranim jutarnjim satima u petak 9. veljačesrest ćete nas na nekoliko punktova u Zagrebu kako zajedno sa zaposlenicima Decathlona dijelimo njihove poklončiće zimskim biciklistima i biciklisticama”, pozvali su iz Sindikata biciklista.

Unatoč hladnom vremenu, bicikliranje je poželjni oblik kretanja gradom jer pomaže u održavanju fizičke aktivnosti, smanjuje prometne gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice. Osim toga, očekivani rezultat inicijative je da će se barem neki, koji prvi puta pokušaju zimi koristiti bicikl, ohrabriti i nastaviti voziti zimi, odnosno cijele godine. Iz Sindikata biciklista pozivaju na vožnju bicikla zimi: “Bicikliranje zimi nije nikakav bauk: potrebno se slojevito obući, no ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo. Potrebni su kapa, šal i rukavice te malo dobre volje ujutro. Također, budući da su dani kratki, nužno je u uvjetima smanjene vidljivosti i noću upaliti prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi drugim sudionicima u prometu.”

Za više informacija posjetite Facebook event

Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday, #winterbiketoworkdayZG, #winterbiketoworkdayHR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More