Na testu: S-Works Vent EVO gravel cipele

S-Works Vent Evo gravel cipele od Specialized-a nude iznimnu prozračnost i performanse, a posuđuju izvrsne komponente od drugih S-Works cipela, kao što su aluminijski S3 Boa brojčanici i PadLock konstrukcija pete.

Iako sigurno drže nogu, također su vrlo udobne. Kao što vjerojatno možete pogoditi, nisu baš vodootporne, stoga su najbolje za korištenje u stalno vrućim i suhim klimama upravo kakve i imamo u našem podneblju. Stoga smatramo ih savršenim izborom za vožnju tijekom sezone.
 


Najnovije S-Works Vent Evo Gravel cipele, povećavaju ponudu ovih vrhunskih cipela na devet. Sada je svaka S-Works cipela (osim Ares) dostupna s karbonskom pločom za cestovnu (s 3 vijka) ili za MTB vožnju (s 2 vijka i gazištem). Vent Evo Gravel kombinira postojeći vanjski potplat Recon cipela s njihovim ultra-čvrstim karbonom i skromnom količinom gumirane obloge na gornjem dijelu za hiper-ventilirane S-Works cipele za vožnju po makadamskim stazama.
 


Rezultat: Specialized je stvorio izuzetno čvrstu gravel cipelu, idealnu za vruće vrijeme. Unatoč svoj mrežici koju vidite po cijeloj cipeli, Vent Evo Gravel teži samo 8 grama manje od Recon MTB cipele koja dolazi bez mrežice. Vent Evo cipele kao što smo kazali nisu prvi par Specializedovih cipela za gravel, ali su najskuplje. U osnovi su one mješavina Vent cestovnih cipela i Recon cipela za brdski biciklizam, što ih čini najprikladnijima za vozače orijentirane na performanse koji kombiniraju makadamske i asfaltne dionice u toplim klimatskim uvjetima.

Cipele su čvrste, lagane, udobne i nude izvrsnu ventilaciju poput Vent cestovnih cipela, ali s kopčanjem pomoću dva vijka za SPD klitove uz neke robusnije elemente.
 

 


Ove nove cipele pristaju vrlo slično većini drugih S-Works cipela koje sam koristio u proteklih nekoliko godina. Već ranije testirali smo S-Works 7 cestovne cipele, S-Works Recon MTB, S-Works Recon Gravel Lace, te kao posljednje u nizu S-Works Torch cestovne cipele. I naravno brojne druge Specialized modele ninžeg ranga. Ove cipele imaju potpore na peti, PadLock peta nudi čvrsto držanje, a dvostruki BOA S3 kotačići (zajedno s jednim čičak trakom) nude obilje mogućnosti podešavanja. Glavna razlika u osjećaju Vent Evo dolazi od savitljivih i mekih mrežastih ploča. Ti dijelovi u gornjem dijelu izgledaju kao da ne pružaju nikakvu strukturnu potporu cipeli. To govori o tomme koliko se tanka mreža ovdje koristi. Taj je osjećaj najuočljiviji u predjelu nožnih prstiju, gdje se činilo kao da oko prstiju nema ništa. Prednja strana cipele u dijelu nožnih prstiju je srećom kruta i ojačana kako bi zaštitila vaše nožne prste od udaraca sa terena.
 

 


Ono što je zajedničko mnogim S-Works cipelama koje sam koristio to što su gornji dijelovi dosta kruti. Svi imaju sličnu, krutu, minimalnu podstavu. Međutim, gornji dio Vent-a je potpunno drugačiji po tom pitanju. Podstava oko gležnja mnogo je mekša i udobnija odmah čim je navučete na nogu.
 


Počeo sam testirati Vent Evo prije mjesec dana i prešao sam dosta kilometara na makadamskim cestama s njima. Zanimljivo je da, čak ni nakon četiri do pet sati vožnje u njima nisam razvio nikakva bolna mjesta ili osjetio neke neudobnosti. Prijenos snage na pedale s Vent cipelama bilo je gotovo jednako dobro kao s visokokvalitetnom cestovnom cipelom.

Loša strana S-Works Vent EVO cipela je što nisu baš napravljene za hodanje. To je zajednička osobina svih modela budući da svi dijele istu karbonsku ploču i dizajn. S-Works Vent EVO su dobre za nekoliko ležernih koraka tu i tamo, ali ne bih preporučio ove cipele biciklistima koji često voze u situacijama koje zahtijevaju duže pješačenje ili hodanje.
 

 


Sva dodana mrežica ima vidljivo poboljšanje u prozračnosti, posebno u kombinaciji s nekim lijepim laganim čarapama. Loša strana dodatne ventilacije je što su ove cipele posebno hladne kada temperatura padne.
 


U posljednjih nekoliko mjeseci cipele su se pokazale prilično izdržljivima. Osim uobičajene ogrebotine na karbonskoj ploči od skidanja i zaostalog blata na gornjem dijelu, cipele uopće ne pokazuju puno istrošenosti. Velike mrežaste ploče također je bilo teže održavati čistima od glatke teksture ostalih cipela. Dakle, vjerojatno je dobro što su dostupni samo u crnoj i crveno/crnoj kombinaciji.
 


Veoma je teško preporučiti i recenzirati stvari koje su tako osobne kao što su cipele jer je tu uključeno i dosta preferencija biciklista. No, biciklisti koji traže terensku cipelu orijentiranu na utrke za ljetne događaje neće biti razočarani S-Works Vent Evo Gravel cipelama. Nude nešto od najboljeg upravljanja toplinom koje sam iskusio u MTB cipelama, a istovremeno održavaju fantastičnu krutost pedaliranja i nude znatno udobniju podstavu od ostalih S-Works cipela. Samo zbog tog posljednjeg razloga preporučio bih ih umjesto trenutnih S-Works Recon cipela.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More