Teški dani za Shimano

Shimano je zaključio prvo tromjesečje u ovoj godini sa 22,6% smanjenjem prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Japanski div također priznaje da bi se ovaj trend mogao nastaviti tijekom cijele godine, posebice na europskom tržištu.

Biciklistička industrija već dugo prolazi kroz turbulentno razdoblje koje prijeti cijelom tržištu. Nestabilnost i zahlađenje zavladali su nakon rekordnih brojki zabilježenih tijekom pandemije. Sektoru zastaje dah pred turbulentnom sadašnjošću ispunjenom vijestima koje ozbiljno pogađaju važne igrače poput Gianta, Bianchija, BMC-a ili odnedavno legendarne Kone.

Međutim, Shimano je taj koji je privukao negativnu pozornost; problemi za carstvo komponenti gomilaju se od rekordne 2022. godine. Te brojke bez presedana već su shvaćene kao posljedica iznimne tržišne situacije i gledalo se unaprijed znajući da će prodaja izgubiti zamah.

Oluja je pogodila Shimano u složenoj 2023. godini u smislu reputacije brenda s povlačenjem neispravnih ručica s tržišta, kibernetičkim napadom i novinarskom istragom koja je jednog od dobavljača optužila da ima radnike u uvjetima radne eksploatacije. Sve se to pridodaje ekonomskom aspektu s padom prodaje i dobiti.

Japanski div živi s potrebom lansiranja novih proizvoda koji su, kao i obično, dobro prihvaćeni; posebno, odličan prijem nove Shimano 105 12s grupe ili GRX gravel grupe. Osim toga, nedavna registracija nekoliko patenata – kao što je mogući potpuno bežični elektronički groupset – sugerira da oni još uvijek rade punim kapacitetom.

Sada je Shimano objavio financijske rezultate za prvi kvartal 2024. Ako je prošla godina završila s padom prodaje od 24,6%, izvješće odražava da je prodaja za prva tri mjeseca ove godine iznosila oko 461 milijun eura; odnosno, drugim riječima, predstavljaju pad od 22,6% u odnosu na prvi kvartal 2023. godine.

Shimano objašnjava da više pate na europskom tržištu nego bilo gdje drugdje. Zapravo, pad prodaje na europskom teritoriju mogao bi se pretvoriti u smanjenje od oko 175 milijuna eura do kraja godine, prema podacima Bike Europe, koji također sugeriraju da bi globalni pad prodaje mogao biti oko 230 milijuna eura.

Jedan od najrelevantnijih aspekata izvješća su različite situacije na tržištima. U Europi su poteškoće s kojima se susreće većina zemalja u suprotnosti s dobrim rezultatima postignutim u Njemačkoj i Beneluksu. S druge strane, pad prodaje također se dogodio u Americi, Aziji i Oceaniji zbog visokih razina zaliha i – osim u Sjedinjenim Državama i Kanadi – zbog inflacije.

Čini se da je Kina iznimka s rastućim interesom za cestovne bicikle što je rezultiralo povećanom prodajom i odgovarajućim razinama zaliha.

S ovakvim izgledima, ostaje za vidjeti kako će se Shimano suočiti sa svojom neposrednom budućnošću i hoće li uspjeti preokrenuti situaciju i ponovno vidjeti zelene brojke u svojim financijskim rezultatima.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More