Testirali smo: Maxxis Ikon gume

Vjerovatno ste primjetili najavu testiranja Maxxis Ikon guma koje smo dobili od Giant Hrvatska, no i ako niste nema veze,  u sljedećim redovima idu naše impresije sa testiranja. Posljednjih mjeseci aktivno smo ih testirali, na doista svim vrstama terena.

Prije svega sa moje strane bi bilo pošteno ako kažem da su me gume kupile na prvu, toliko su vizuelno poboljšale moj bicikl, da sam im spreman oprostiti sve nedostatke koje primjetim na testu. No, moram nastojati biti objektivan.
 


Ovo je ujedno moja prva vožnja na Maxxis gumama o kojima smo se toliko puta naslušali u redakciji. P.S. jedan od urednika je zadrti obižavatelj imena i lika Maxxis. Vjerovatno će se prepoznati. 🙂

Maxxis Ikon trenutno je sinonim za XC i XCM utrke, upravo onaj tip utrka koje se nalaze u mom kalendaru, što je još jedan od razloga za odabir ove gume. Uzorak gaznoga sloja Ikon gume ide u prilog mnogim vozačima i natjecateljima koji svoje vožnje temelje na brzim vožnjama, sa pouzdanom trakcijom i izdržljivosti. Kao i mnoge druge vodeće gume u biciklističkom svijetu, Ikon je tijekom godina stekao visoku reputaciju sa jako brzim gaznim slojem, predvidljivom upravljivošću i obilnom količinom trakcije, odnosno gripa.
 


Slovljena za Maxxisov najsvestraniji XC uzorak gaznog sloja, Maxxis Ikon je dizajniran za rad na gotovo svim stazama. Ova guma ima kućište velikog volumena i brzo rotirajuće gazište, pri čemu su ripne jako dobro definirane sa gusto raspoređenim središnjim gaznim slojom koji pomaže u održavanju visoke brzine, dok su veće i široko raspoređene bočne ripne izvrsne za onaj grip u vremenima žestoke vožnje i brzih ulazaka u krivine. Konstrukcija gume je 120tpi s tri sloja i EXO zaštitom.
 


Ikon dolazi u nekoliko različitih verzija – 3C, 3C/TR (Tubeless ready ili bez zračnice), 3C/EXO i u najluđoj verziji, 3C/EXO/TR. 3C je njihova najlakša verzija (520g, za 29" 2.2") i ima najtanje bočne strane. 3C/EXO/TR je najteža verzija Ikona (645g, za 29" 2.2"), ali ima mnogo pouzdanije bočne zidove. Svaka guma izrađena je s 120 niti po inču (120 TPI). Do sada smo testirali jako mnogo guma i zaključak je uvijek isti, najlakša guma nije uvijek ona najbolja. Nerijetko, teža guma se pokaže boljim izborom, iako 640g nije teško za gumu. Zapravo, mnogi vozači favoriziraju Maxxis Ikon 2.2" s ojačanim EXO kućištem, 3C gumenim slojem i Tubeless Ready (TR) kućištem. EXO pojačanje pruža fantastično osiguranje od punkcija, 3C trostruki gumeni spoj se kotrlja dobro i odlično podnosi težine vozača, a o kvalitetama vožnje na gumama bez zračnica (TR) ne moramo ni govoriti. I da ta kombinacija dolazi sa težinom od oko 640g – ali oh, tako je pouzdana.
 


RIJEČ UREDNIKA

Bez obzira na težinu u sve ostale "mambo-jumbo" specifikacije i skraćenice koje možda mnogim čitateljima nisu jasne, ono najvažnije je koliko dobro ova guma obavlja svoj posao. U slučaju Maxxis Ikon, odgovor je poprilično dobro. Svestranost je riječ koja se često vrti u glavi prilikom vožnje i testiranja Maxxis Ikon. Iako nije blagoslovljena sa ekstremno niskim otporom kotrljanja, Maxxis Ikon nam je općenito ulijevala više povjerenja na širom spektru terena. I dok smo mislili da je odlična za makadamske staze i da na blatnjavim stazama neće najbolje preformirati, Ikon nam je uklonio sve sumnje na MTB maratonu "3 Strane Kopaonika", gdje smo imali ekstremno skliske i blatnjave staze. Gume su me držale na sigurnom i ulijevale beskonačno mnogo povjerenja, tako da je moja briga bila usmjerena jedino na to kako da što više snage isporučim na pedalu.
 


Vjerujemo da će mnogi cijeniti tehnologiju 3C spoja, gdje se više izdržljivi dio gume nalazi središnjem dijelu gaznog sloja, dok je mekši dio sa boljim gripom postavljen na bočnim stranama gume i dolazi do izražaja u svim tim zavojima.
 

 


Da rezimiramo, iako možda nije najbrža guma i neka od konkurencija ima bržu na ponudi, Maxxis Ikon je vjerojatno najbolja guma ako tražite opciju koja gume koja vas neće usporiti na dan XC utrke, ali koja će vam zasigurno ulijevati povjerenje i omogućiti agresivnije vožnje stazama. To je jedna jako svestrana guma koja nudi impresivnu brzinu kotrljanja, gripa i izdržljivosti. I da, da se vratimo na početak teksta. To je guma koja će vas zasigurno iznenaditi sa izgledom prilikom ugradnje na bicikl. Guma koju ćete voljeti i sa kojom ćete biti primjećeni.

Za više informacija o specifikacijama provjerite na službenoj Maxxis Ikon stranici, po pitanju cijena i narudžbi ove gume kontaktirajte Giant Hrvatska.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More