Testirali smo: Specialized Prevail 3 kacigu

Specialized je prošle godine predstavio svoju novu i nadograđenu verziju Prevail kacige. Novi model kacige nosio je oznaku Prevail III.  Kreativno nazvana nasljednica Prevail II nadograđena je još manjom težinom i boljom prozračnošću od svog prethodnika, zapravo upravo to je ono na što su stavljali veliki naglasak. Kao što su cestovni bicikli podijeljeni na aero, race i endurance, Prevail je namijenjen biciklistima koji traže dobro prozračenu, laganu kacigu, a koji se ujedno brinu i o aerodinamici ili najnovijim tvrdnjama o “najbržoj cestovnoj kacigi” ili “uštedi od 4,2 sekunde uštede pri brzini od 50 km/h”.

Ovo nije naša prva recenzija Prevail biciklističke kacige, Već ranije smo testirali Prevail II kacigu koja me moram priznati pouzdano služila godinama, ako će nasljednica pratiti kvalitete Prevail II kacige, onda su sva moja očekivanja ispunjena. 

Što je novo u ovoj kacigi?

Obično ne provodim puno vremena raspravljajući o značajkama kacige jer kacige za biciklizam dolaze iz nekoliko tvornica izvan zemlje, koristeći prošireni polistiren (EPS) pjenu i uglavnom su to varijacije jedna na drugu.

Ono što je jedinstveno kod Specialized Prevail 3 je upotreba “Air Cage”, niz pletenih aramidnih kabela koji prelaze kacigu, a koji su pričvršćeni za bočne ploče od karbonskih vlakana. Mnogi proizvođači koriste tzv. “kavez” kako bi pomogli očuvanju integriteta pjene u slučaju nesreće, posebno s obzirom na trend prema većim otvorima koji kompromitiraju strukturalnu cjelovitost pjene. Specialized je implementirao ovaj kavez na način koji povećava otvore za protok zraka, što je prilično cool, stvarajući gotovo neprekidne kanale za protok zraka duž vrha glave. Prevail II je također imao nešto slično, ali Specialized se zaista posvetio tome u najnovijem izdanju Prevail III kacige.

Sa S-Works Prevail 3 kacigom, Specialized je proširio tri središnja kanala za protok zraka koji idu od prednjeg prema stražnjem dijelu kacige. Također je zamijenio šest, otprilike 30 mm dubokih poprečnih nosača između tih kanala u Prevail II sa šipkama debljine 3 mm za strukturalnu potporu.

Kako se kaciga ponaša na biciklu?

Postoji mnogo web stranica koje mogu detaljno analizirati specifikacije kacige, ali mi ćemo se usredotočiti na stvarno iskustvo vožnje. Prevail III radi ono što obećava – pruža lagano iskustvo s dobrim ventilacijom. Ne mogu reći da primjećujem razliku između Prevail 2 i 3 u odjelu za hlađenje, ali oba su dobra. Brzo se znojim, pa tijekom dugih uspona (> 15 minuta, nagib od 8% ili više) u hercegovačkim brdima i suncu može zasititi sustav spužvica na kacigi i znoj mi krene kapljati niz lice i naočale. Međutim, nema mnogo kaciga koje to rade bolje.

Kaciga odgovara obliku moje glave koliko to može učiniti standardna kaciga. Malo je veća nego što je potrebno, što zahtijeva korištenje sustava kotačića na začelju kako bi se kaciga stabilizirala. No, sustav za zadržavanje dobro radi, tanak je i ne smeta. Trake na kacigi kod Specialized su mi uvijek bile savršene, pa tako i ove leže ravno i nema potrebe za podešavanjima dodatnim.

Same trake sada izlaze iz kacige s unutarnjeg ruba ljuske, za razliku od sredine, kako je to bilo kod Prevail II. Iako trake ne leže ravno uz vaše sljepoočnice,  vaše sunčane naočala se mogu udobno smjestiti preko traka. Ispod brade, Specialized koristi standardnu kopču za trake. Trake koje dolaze u nju leže ravno jedna uz drugu i imaju odgovarajuću duljinu za prilagodbu vašoj veličini vrata. Sve to stvara čist izgled i osjećaj.

Prevail 3 MIPS također izgleda još bolje integriran u kacigu, možda gotovo neprimjetno u usporedbi s bilo kojim drugim MIPS dizajnom koji sam vidio. Njegovi unutarnji jastučići su utisnuti na podlozi sloja za klizanje koja se koristi u sigurnosnom sustavu, umjesto da su pričvršćeni vezicama ili ljepilom.

Jedna od ključnih karakteristika kacige Prevail i dalje je kako dobro odgovara vašoj glavi. Mali kotačić na stražnjem dijelu kacige omogućuje vam mikroprilagodbu duljine remena oko glave. Stezanje je ravnomjerno duž cijele glave, sprijeda i straga, te s lijeva na desno. Osim toga, ima dovoljno raspona da se prilagodi debeloj zimskoj kapi ili kratko podšišanoj ljetnoj frizuri.

Također možete lako i sigurno promijeniti visinu kacige pomoću jedne od pet pozicija s klikom. Iako možda čitam više u to nego što je Specialized imao na umu, možete također prilagoditi dvije klizače za visinu kako biste napravili više prostora za jednu stranu glave nego za drugu.

Udobnost je na prvom mjestu

Izvanredna ventilacija, cjelovite prilagodbe i dovoljno jastučića duž čela, sljepoočnica i prednjeg dijela glave čine nošenje S-Works Prevail 3 vrlo udobnim i sigurnim iskustvom. Kaciga se osjeća lagano i neprimjetno. Ne kliza kad vozite preko neravnina. Umjesto toga, jednostavno ostaje na svom mjestu. Čak i sunčane naočale s velikim ili visokim okvirima ne smetaju Prevail 3.

U jednom od najuočljivijih i jedinstvenih ažuriranja, S-Works Prevail 3 dodaje utore za sunčane naočale na vanjskim prednjim rubovima kacige iznad sljepoočnica. To nisu otvori u koje možete staviti sunčane naočale. Umjesto toga, namjenski su izrađeni za ručke sunčanih naočala, i odgovaraju svakom paru koji smo isprobali, neke okrenute naglavačke, drugi pravilno.

Moderan stil

Među cestovnim kacigama, Specialized S-Works Prevail 3 se ističe jednako i svojim modernim stilom kao i svojim performansama. To je primjetno za sve koji su ikada vozili sa Prevail kacigama.

Materijali i montaža funkcionalnih komponenata te boja i završna obrada izgledaju izvrsno. Osim standardnih bijelih, crnih i crvenih boja, kaciga dolazi u pastelnim bojama koje su privlačne – siva, svijetlozelena i svijetloplava. Kod nas na testu je bila crvena boja.

Osim vožnje na hladan ili mokar dan gdje biste možda željeli više zaštite od elemenata ili vožnje gdje bi marginale dobitke podržavala aero cestovna kaciga, Prevail 3 je odličan izbor. Poslužit će vas dobro i istaknut će se na cestovnoj, gravel ili MTB vožnji, bez obzira jeste li natjecatelj ili rekreativni entuzijast.

 Čak i po cijeni od cca. 350 eura, ova Specialized kaciga nudi izvanrednu vrijednost u pogledu performansi, funkcionalnosti i stila.

Dostupnost i cijene S-Works Prevail 3 kaciga možete naručiti kod naših partnera M-Bike Shop I ExtremeShop Split ili jednostavno provjeriti ponudu na www.specialized.com.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More