Tour de France 14.etapa: Carlos Rodriguez pobjednik, Pogačar na drugom mjestu

Carlos Rodriguez pobjeđuje u četrnaestoj etapi Tour de France nakon što je otkačio dvije zvijeri iz generalnog plasmana u završnom spustu. Vozač INEOS-a odnosi treću pobjedu za Španjolce na ovom Touru, dok su Pogačar i Vingegaard potpisali remi nakon još jednog spektakularnog dvoboja dvojice. Danac je osvojio bonus sekundu na kolosalnom Joux Plane.

Staza

Nakon Pirineja, Massif Central i Jurasa, na red su došle Alpe. Na subotnjoj ruti od 152km održano je pet kategoriziranih uspona, s usponima 3.kategorije i 1.kategorije u prvom poluvremenu, te usponima 1.kategorije i HC u drugom poluvremenu. HC uspon bio je Col de Joux Plane od 11,7km, sa 8.5% nagibom, i s vrhuncem 12km od cilja koji se nalazio u Morzine les Portes du Soleil. Bonus sekunda se uzela upravo na vrhu Joux Plane.

Carlos Rodriguez pobjeđuje u Alpama i predstavlja svoju kandidaturu za postolje u Parizu

Četrnaesta etapa Toura predstavljena je kao jedna od onih teških alpskih etapa sa svime na meniu što ide u prilog pružanju sjajnog vremena za sve nas koji sjedimo na kauču. 152 kilometra i pet uspona i dva glavna dijela etape: Ramaz —prva kategorija, 50km od cilja— i Joux Plane —11,6 km na 8,5%. Nnakon Joux Plane kreće spuštanje u Morzine i cilj.

Nakon jučerašnje pobjede Kwiatkowskog i ponovnog povećanja Pogačara za nekoliko sekundi u ukupnom poretku, na četrnaestoj erapi imamo ponovo zaostatak od sekude između Slovenca i Vingegaarda i sada ukupni zaostatak Pogačara iznosi 10 sekundi.

Dan je započeo nesrećom u kojoj je sudjelovalo više od 30 biciklista što je prisililo organizaciju da zaustavi etapu. Mokar asfalt mogao je biti uzrok incidenta koji se dogodio nakon samo 5 km i uzrokovao je pad Antonija Pedrera i Louisa Meintjesa, koji je slomio ključnu kost.

Tour de France 14

Nakon što je utrka nastavljena, napadi za formiranje bijega nastavili su se sve dok Van den Berg nije otvorio malu prazninu u odnosu na glavnu grupu. Nizozemcu iz Groupame pridružili su se drugi biciklisti dok su se penjali na prvom prijevoju, Cold de Saxel treće kategorije.

Ubrzo nakon toga, etapa je dodala tri nove žrtve: Chavesa, nakon pada, te Shawa i Bardeta, koji su također doživjeli pad, a osim toga, u slučaju Francuza, udarac mu je donekle ostavio potres mozga.

U sljedećih nekoliko minuta bijeg je bio potpuno formiran. 23 vozača otvorila su zaostatak od 30 sekundi, dok je iza njega bio Jumbo tim koji je preuzeo odgovornost za upravljanje pelotonom.

Ciccone je uzeo 10 bodova na Col de Cou. Odvojak je stezao svoje četvorke i snažno povlačio, ali Jumbo je imao druge planove i također je stavljao dodatne wate što je otežavalo daljnje povećanje vodstva. Toliki je bio tempo glavne grupe da bijeg nije uspio probiti razliku od jedne minute. Bez obzira na to, bjegunci nisu odustajali i ostali su nekoliko metara ispred njih sljedećih nekoliko kilometara.

Landa i Aramburu, uz Cicconea, Pinota, Lopeza i Johannessena odigrali su najistaknutije uloge u bijegu koji je, činilo se, osuđen da bude prerano progutan.

Tour de France 14

Snažan tempo nastavio je uzimati svoj danak i snagu nekih od biciklista u bijegu i počeli su slabiti sve dok u grupi nije ostalo samo 11 biciklista, koji su odolijevali tsunamiju pelotona s razlikom od 20 sekundi. Ciccone, Aramburu i Woods prvi su stigli do vrha Col de Jambaz.

Jumbo je zaoštravao utrku koliko je mogao i dopustio si luksuz da svoje najbolje karte sačuva za odlučujući dio dana. Misija je postavljena na 61 kilometar: neutralizirani bijeg.

Uspon uz Ramaz vidio je bicikliste koji nisu mogli pratiti brzinu prednje strane koja je padala. Peloton je bio sastavljen od samo nekoliko vozača; lom koji je ostavio samo 22 preživjelih. Vingegaardovi četari pripremali su teren za svog vođu, dok je Pogačar držao kotač.

Tour de France 14

Uspon je rastegnuo grupu, Van Aert je bio na vrhu, a spust se sastojao od još manje biciklista: 12 biciklista, 38 km do cilja. Guerreiro je ispao iz utrke.

Yates, Guillaume, Harper i Gall dali su sve od sebe i uspjeli se ponovno pridružiti vodstvu sa samo 4 kilometra do Joux Planea.

Napasi su počeli i vidjeli smo gubitke Keldermana, Van Aerta, Grosschartnera, Gaudua i Harpera. No, vozač Belgijskog Jumba promijenio je brzinu i krenuo punom brzinom. Nedugo potom predao je Kussu. U borbi su još bili Vingegaard, Pogacar, Majka, Adam Yates, Carlos Rodriguez, Hindley i Gall.

Tour de France 14

Kuss je nastavio s neumornim radom kad je najteži dio tek dolazio, a Hindley je popuštao. Metar po metar tvrdoća je kažnjavala noge onih koji su se najbolje držali. Vingegaard, Kuss, Pogacar, Yates i Carlos Rodríguez.

Pogačar je signalizirao Yatesu da je on na redu i Britanac je otišao naprijed i rasteretio Kussa tempom koji je ostavio sve iza sebe osim dvojice velikih favorita. Pogačar na 3,7 km. Napad Slovenca s kojim je Vingegaard izgubio 3 sekunde.

Žuti dres ubrzo je zaustavio krvarenje i jaz se stabilizirao. Nadzirala se bitka u daljini. 5 sekundi. Razmak je ostao takav i daleki rat završio je primirjem kada je žuta majica stigla do Slovenca. Pogačar i Vingegaard potpisali su primirje koje im je omogućilo da pripreme završni sprint za bonuse.

Pogačarov pokušaj napada neutraliziran je motorima same organizacije. Na kraju je Vingegaard velikom promjenom ritma dobio sprint i uzeo bodove. Pogačar je krenuo u protunapad, a Danac je uzvratio držeći se iza njega.

Carlos Rodriguez je pedalirao svime što je imao kako bi krenuo u potjeru za dvije zvijeri.I krenuo je nizbrdo kako bi otvorio rupu. Andalužanin je u cilj stigao s 5 sekundi prednosti i ostvario pobjedu koja ga svrstava u ozbiljnog konkurenta za konačno postolje. Pogačar je pokušao završnim sprintom, ali je Vingegaard odolio i obojica su prošla kroz cilj bez veće razlike od one postignute bonusima. 10 sekundi i sve je otvoreno za nastavak sutrašnje bitke za žuti dres.

KOMPLETNI REZULTATI 14.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More