Tour Down Under 2024: etape, datumi i favoriti

Foto: Facebook page Santos Tour Down Under

Sezona 2024 je već startala i odvožene su prve manje utrke u novoj godini. Međutim, zemlje južne Australije ponovno će biti pozornica gdje će najbolje svjetske ekipe pokušati otresti paučinu nakon nekoliko mjeseci natjecateljske neaktivnosti na Santos Tour Down Under koji će se održati od 13. do 21. siječnja.

Sezona 2024. Počinje u Australiji

Okolice australskog grada Adelaide ponovno će biti pozornica događaja, još jedne godine, onoga što se smatra službenim početkom cestovne biciklističke sezone, iskoristivši odlične ljetne temperature na južnoj hemisferi.

Međutim, to nije početak sezone jer su prije nekoliko dana održana Australska prvenstva na kojima je inspirirani Luke Plapp ostvario dvostruku pobjedu osvojivši i kronometarsku utrku i cestovnu utrku. U međuvremenu, na Novom Zelandu, ovih dana se održava New Zealand Cycle Classic, utrka kategorije 2.2 u pet etapa.

No, kada govorimo o natjecanju najviše razine, zaista, Tour Down Under je premijera za World Tour ekipe tijekom svojih 6 etapa s dizajnom koji održava tradicionalnu liniju u ovoj utrci, nudeći rute bez pretjerane težine na kojima se biciklisti mogu prilagoditi povratku u natjecanje.

Etapne utrke na Tour Down Under 2024.

Natjecanje će započeti u subotu, 13. siječnja, Down Under Classicom, kriterijem na urbanoj stazi od samo 1,35 km kroz ulice Adelaide, koji služi kao tek zagrijavanje za natjecanje jer se ova etapa ne računa za opći poredak Tour Down Under. Utrka ima zanimljiv format sličan onome što smo navikli vidjeti u ciklokrosu, budući da će trajanje utrke biti 1 sat na koji će se dodati još 3 kruga staze nakon što se to vrijeme završi.

Morat ćemo pričekati do utorka, 16. siječnja, kada Tour Down Under započinje sa 144 kilometara dugom etapom na stazi oko grada Tanunda koja će se tri puta obići. Staza je obilježena usponom na Mergiers Hill, blagim usponom smještenim 14 km od cilja, ali s maksimalnim nagibom od 14%, gdje netko može pokušati prekinuti predvidivi sprint.

Drugi dio između gradova Norwood i Lobethal pokriva sličnu udaljenost, iako ovaj put s raznolikijim rasporedom u kojem će dvostruki uspon, u dvije runde završnom krugu, do Fox Creeka, s njegovih 8,8% prosječnog nagiba omogućiti vidjeti jesu li penjači u pelotonu obavili svoj posao tijekom zime. U svakom slučaju, njegov vrh je daleko od cilja, pa ne bi trebao spriječiti još jedan od uobičajenih sprinteva kojima se odlučuju etape Tour Down Under.

Treća, s druge strane, nudi rutu koja je još manje zahtjevna od prethodnih na svojoj 145 km ruti između Tea Tree Gully i Campbelltowna. Slično tome, četvrti dio, potpuno ravna staza od svega 136 km, završava na obali u mjestu Port Elliot.

Obje etape su smiraj prije posljednja dva dana. Prva od njih, uobičajena kraljevska etapa, iako je posljednja teža, završetak pete etape na Willunga Hill postao je zaštitni znak Tour Down Under zahvaljujući strmim padinama koje dosežu 15% i koje su savršeno mjesto za “brdaše” da otvore svoj „palmares“.

Za posljednji dan rezervirana je još jedna ruta koja postaje tipična i koja se suočava s finalnim krugom s trostrukim usponom na Mount Lofty, usponom od otprilike 10 kilometara s nepresušnih 7,3%, drugim riječima, pravim usponom koji će u svojoj trostrukoj vrpci, posljednjoj s ciljem na vrhu, poslužiti za konačno odlučivanje o ukupnom pobjedniku ovog Tour Down Under.

Favoriti za Tour Down Under 2024.

Sudjelovanje je malo skromnije nego inače na ovom Tour Down Underu 2024., kao i obično s važnim popisom sprintera i biciklista koji traže da budu spremni za prve europske ture i početak sezone klasika.

Nesumnjivo najrelevantniji biciklist među sudionicima ovog Tour Down Undera bit će Jullian Alaphilippe, koji će pokušati započeti godinu na pravom putu nakon dvije praktički nestale sezone. Među biciklistima većeg imena nalazimo i Simona Yatesa, jedinog neaustralskog člana od sedam koji predstavlja Jayco AlUla, koji s druge strane ima Caleba Ewana kao brzog čovjeka za dominaciju u prvim etapama.

I upravo je u Tour Down Underu da sprinteri pronalaze idealno tlo na kojem mogu pokazati svoju snagu. Osim Australske “rakete”, među sudionicima pronalazimo imena poput Biniam Girmaya koji je imao neprimjetnu 2023. nakon obećavajuće 2022., te Phil Bauhausa u ime Bahrain-Victorious kao najznačajnijeg sprintera.

Ističe se tu i moćna momčad koju predstavlja INEOS Grenadiers, u kojoj se ističe Filippo Ganna, spreman dokazati da je više od vozača za kronometar, te kvalitetni biciklisti poput Jonathana Narvaeza ili obećavajućeg Joshue Tarlinga.

Također je konkurentan tu i Movistar Team s različitim profilima kako bi pokrili različite situacije atipične utrke poput Tour Down Undera, među kojima su imena poput Ivana Garcie Cortine, Rubena Guerrreira ili Gonzala Serrana.

Kako gledati Tour Down Under 2024.

Kao i obično, Eurosport će preuzeti prijenos Australske utrke, iako radikalna promjena vremena u odnosu na Europu, što znači da će završetak etapa oko 6 ujutro natjerati nas da rano ustajemo kako bismo pratili natjecanje.

Jedini problem s pokrivenošću koju Eurosport nudi u 2024. godini jest to što se poklapa s teniskim Australian Openom, kojem kanal daje prednost, sprječavajući prijenos na kanalima 1 i 2, pa će samo pretplatnici na platformu moći pratiti Tour Down Under uživo, a s druge strane, nisu planirane reprize u popularnijim vremenima. Oni koji gledaju Eurosport 1 i 2 samo putem drugih televizijskih platformi ostat će bez mogućnosti praćenja utrke putem ovog kanala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More