Trendovi u cestovnim biciklima koje ćemo vidjeti 2024

Nakon intenzivne 2023. godine punih predstavljanja noviteta u biciklizmu, teško je predvidjeti kamo će tržište cestovnih bicikala krenuti s materijalom koji već godinama drži visoki standard. Ipak, brendovi su uvijek aktivni i puni želje kako bi nas iznenadili novim proizvodima. To će se vrlo vjerovatno nastaviti i to je ono što možemo očekivati u 2024.

Inovacije koje bi trebale stići u 2024.

U svijetu cestovnog biciklizma često je lako pomisliti da je sve već izmišljeno i da nas proizvođači ne mogu iznenaditi novim proizvodima. Međutim, dovoljno je samo pogledati unatrag da bismo vidjeli koliko se bicikli od prije 10 godina razlikuju od današnjih, iako filozofija ostaje ista.

Trendovi SRAM

Gledajući prema idućoj godini, možemo očekivati potvrdu trendova poput traženja parametra težine od strane brendova. Aspekt koji je bio zapostavljen usponom aerodinamike kao sredstva za postizanje učinkovitijih bicikala, a koji je jasno bio pogođen uvođenjem disk kočnica i potpuno unutarnje instalacije kabela.

Ako smo već u 2023. vidjeli obnove ikoničnih bicikala koja se potpuno klade na laganoću, zadržavajući maksimalnu aerodinamiku, vjerojatno je da će se taj trend intenzivirati kod bicikala koji će biti predstavljeni tijekom 2024. Jedan od tih referentnih bicikala trebao bi biti Trek Emonda, čije su se slike prototipa procurile prije nekoliko dana tijekom zimskih treninga Lidl-Trek tima.

Trendovi SRAM

Još jedan trend koji se ne smiruje u cestovnom biciklizmu jest upotreba sve širih guma. Od 700x23c postupno smo prešli na 25 guma, a prošle sezone gotovo su sve momčadi natjecale s gumama od 700x28c, veličinom koja je, ne tako davno, bila rezervirana za utrke poput Paris-Roubaix. Ovaj trend, očito, prenosi se na serijske montaže i bicikle koje također biraju tu veličinu guma. Naravno, s sve većom primjenom sustava tubeless koji, unatoč svemu, i dalje izaziva sumnje među običnim biciklistima.

Trendovi SRAM

Povećanje širine guma došlo je ruku pod ruku s povećanjem unutarnje širine felgi kako bi se pravilno podržale šire gume. Šire felge, normalizacija tubeless sustava i stoga, korištenje nižih tlakova, također će omogućiti da „hookless“ kotači postupno postanu uobičajeni.

Pređimo na SRAM

U siječnju 2019., prije 5 godina, SRAM je predstavio svoj Red AXS koji bi bio temelj na kojem će tvrtka proširiti svoju tehnologiju bežičnog mijenjanja brzina na ostatak svoje ponude, pri čemu su njegove mehaničke grupe igrali rezidualnu ulogu u njegovom katalogu.

Međutim, tijekom tih godina i Shimano i Campagnolo su ažurirali, između ostalog, svoje flagship grupe Dura-Ace i Super Record. Iako SRAM Red AXS i dalje ostaje aktualna grupa, potpuno valjana i s izvrsnim radom, tržišna izreka “obnovi ili umri” tjera ga da na vrijeme predstavi novo ažuriranje kako bi održao ili nastavio povećavati svoj značaj koji je posljednjih godina rastao. SRAM će ove godine biti prisutan u 4 momčadi: Movistar Team, Lidl-Trek, Visma-Lease a Bike i nedavni dodatak BORA-Hansgrohe.

Iz onoga što smo mogli naslutiti očekivanja od novog SRAM Red AXS-a, očekuje se da će SRAM opremiti manje glomaznim ručicama od trenutnih i poboljšanim ergonomijama, posebno uzimajući u obzir svestranost koju je Red imao i koja je pokrivala i cestovnu i gravel upotrebu. Smanjenje težine također bi trebalo biti jedno od ciljeva SRAM-a, posebno s obzirom na to da su brendovi bicikala ponovno razmatrali ovaj parametar kao cilj.

Na kraju, postavlja se pitanje hoće li se SRAM usuditi uvesti svoj UHD direktni sustav montaže stražnjeg mjenjača, slično onome što su uveli u svojim grupama za brdski biciklizam. Promjena koja bi nesumnjivo bila disrupcija jer bi prisilila proizvođače da biraju između tradicionalnog sustava kačenja mjenjača ili ovog sustava koji se direktno montira. U brdskom biciklizmu već su uspjeli privući mnoge tvrtke da se pridruže njihovom sustavu, hoće li postići isti utjecaj na cestovnom biciklizmu?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More