Tour of Scotland: UCI najavio novi ženski Tour

Škotska će biti najnoviji kut svijeta koji se upravo sprema da iskusi rast profesionalnog ženskog biciklizma. Naime, UCI je upravo najavio Ženski Tour of Scotland, potpuno novu profesionalnu utrku koja će debitirati u augustu/ kolovozu 2019 godine.

Utrka će biti dio godišnjeg biciklističkog festivala koji se održava širom Škotske i koji će kombinirati višednevnu profesionalnu etapnu utrku za ženski peloton s novih 5.000 vozačica, spremnih za okršaj na cestama Škotske. UCI je potvrdio da će ova nova utrka biti dio ženskog profesionalnog biciklističkog kalendara s rezerviranim datumima od petka 9. do nedjelje 11. 8. 2019. godine. To je nova utrka koja će se održati samo tjedan dana nakon Prudential RideLondon Classique, ženskog WorldTour događaja, koji bi trebao, nadamo se, iznjedriti neke od najboljih ženskih vozačica.
 


Kako je najavljeno, planirano je 350 kilometara vožnje preko Škotskih okolica na kojima će se profesionalci suočiti, no staza još nije konačna, iako organizator događaja Zeus Sports, obećava kako će ovaj događaj prezentirati izvanredan krajolik Škotske globalnoj televizijskoj publici.

Direktor tvrtke Zeus Sport, Darren Clayton, također je komentirao: "Želimo podići svijest o ženskom biciklizmu na globalnoj razini i za to nema bolje pozadine od Škotskog krajolika koji najbolje prikazuje sport".

Ovaj novi događaj bit će jedina UCI registrirana profesionalna cestovna utrka koja će se održati u cijeloj Škotskoj. Muški "Tour of Britain" u prošlosti posjećivao je Škotsku jednim dijelom, ali Ženska Tour tek treba krenuti prema sjeveru, preko granice kroz neke od još neviđenih krajolika.
 


Dakako, ova utrka pridružit će se Ženskom Touru, RideLondon Classique i ženskom Tour de Yorkshire kao četvrta profesionalna biciklistička utrka u Velikoj Britaniji, time podupirući britansku tvrdnju da je jedna od najnaprednijih zemalja za ravnopravnost spolova u profesionalnom biciklizmu.

Predsjednik Uprave Saveza Škotskog Biciklizma, Craig Burn, bio je posebno zadovoljan ovom odlukom, smatrajući događaj savršenom prigodom za promociju biciklizma u Škotskoj.

"Nevjerojatno smo ponosni što radimo na projektu na Ženske biciklističke utrke "Tour of Scotland" i nadamo se da će ovo postati kultna utrka na profesionalnom biciklističkom kalendaru", rekao je Burn.

"Događaj će pružiti fantastičnu priliku za prikazivanje talenta i strasti koji postoje unutar sporta ovdje u Škotskoj. Osim natjecanja na elitnom nivou, masovno sudjelovanje u ovom događaju pruža veliku platformu za sve one koji su uključeni u sport na razini lokalnog stanovništva kako bi bili dijelom ove jedinstvene atmosfere i tako postali nadahnuti za sportsku budućnost."
 


Julie Harrington, izvršni direktor Saveza Britanskog Biciklizma, također je prokomentirala ovaj novi biciklistički festival, izražavajući svoje zadovoljstvo da može da se pridružiti utrci koja će nekima od najboljih svjetskih vozačica pružiti fantastične etape na kojima će se predstaviti naš sport.

"Ponosni smo što smo u mogućnosti da radimo s našim kolegama iz Saveza Škotskog Biciklizma kako bismo podržali razvoj ovog događaja koji će potaknuti ljude širom Škotske, a i šire da bi postanu aktivni i uključe se u bicikliranje".

Izvor: Biciklistički Savez Škotske (Scottish Cycling)

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More