Vožnja nakon napravljenog Body Geometry Fit-a

Body Geometry Fit je nešto što sam odavno želio da napravim na svojim biciklima.

Ta tema, o kojoj sam mnogo toga i pročitao, me je jako interesirala i moram priznati, isprva sam bio skeptičan po tom pitanju. Čitajući samo pozitivne stvari i učinke osoba koje su se podvrgle Body Geomerty Fit-u, probudilo je u meni želju da probam da li to zaista funkcionira i koliko funkcionira. No “nedostatak” vremena i  konstantno odgađanje dovelo je do toga da je ta tema postala stara skoro 5 godina i gotovo sam je zaboravio i prekrižio. Nedavno, primili smo poziv iz Ciklocentra, gdje su izrazili želju da u njihovoj poslovnici Sarajevo (HollidayIn) napravimo fiting i objavimo članak o toj temi na BikeMagazin. I naravno, pristali smo.

Odmah da naglasim, ne radi se o članku koji čitate,  ono što smo dogovorili jeste da našim čitateljima predstavimo Body Geometry Fit, opišemo kako se radi i zašto je koristan, dakle općenite generalije i taj članak još uvijek dugujemo, kako vama čitateljima, tako i tvrtki Ciklocentar. Ovaj članak koji čitate je moj pogled/recenzija onog što je Body Geometry Fit u mom bicikliranju promjenio i koliko mi je pomogao.

Svaki Body Geometry Fit majstor će vam reći da nakon obavljenog posla odete na vožnju, nazovete ga i kažete mu svoje impresije. Da li vam je pomogao, koliko je pomogao i kako se osjećate. Nakon svoje prve vožnje, nazvao sa Đenana Karića (Ciklocentar) i rekao mu da želim da napišem i objavim svoje prve impresije sa vožnje, na što je odgovorio: “Dobro, no hoću da pročitam iskrene reakcije, tako da znam ako nešto nije dovoljno dobro, da poradimo na tome i učinimo ga dobrim”.
Nisam ni mislio drugačije. smiley

Moram reći da bicikl i sve u vezi biciklizma obožavam i da je uključeno u svim porama mog života. No, prije podvrgavanja Body Geometry Fitu imao ozbiljnih problema i bolova, koje nisam pripisivao pogrešnoj geometriji bicikla, već drugim stvarima i pokušavao te bolove da popravim/izliječim na potpuno pogrešne načine. To je dovelo do toga da sam se nesvjesno udaljio od vožnji biciklom i uvijek nalazio neki razlog da ne odem na vožnju. Bolovi u leđima, bolovi u nogama, trnci u rukama i stopalima ubijali su me kako fizički, tako i psihočki, a sada sve to je stvar prošlosti i da osmjeh na licu, ponovo je tu.

Da krenemo redom, danas sam na svom biciklu, koji je jučer bio podvrgnut Body Geometry Fitu, napravio vožnju od nekih 60km. Možda za neke ozbiljnije bicikliste i nije neka kilometraža, no za mene prosječnog biciklistu i rekreativca to je bila dobra vožnja. Ne mogu reći trening, jer to nije bila neka vožnja u kojoj radiš na snazi i brzini, već sam jednostavno vozio svoj tempo i osluškivao šta mi tijelo govori. Na kraju, to je ispao odličan dan, koji mi je najavio povratak i uživanje u biciklističkim vožnjama.

LEĐA                                                                        

– Na vožnjama sam imao bolove u leđima, naručito donjem dijelu, što me odvelo do teretane, gdje sam radio vježbe leđa, kako bi ih ojačao i na taj način riješio problem sa bolovima. Ne kažem da je teretana/fitness pogrešna stvar, no nije bilo rješenje mog problema.
– Danas, nakon Body Geometry Fita i moje prve vožnje, osjećaj je potpuno drugačiji. Bolova u leđima više nisam imao, nakon dva sata vožnje, nisam niti u jednom trenutku osjetio nelagodnu bol u leđima. Na početku bicikliranja, osječao sam nelagodnost u stražnjici, koju sam prepisivao svom Specialized Romin sjedalu, koji je dosta agresivan i naravno tome što nisam vozio određeno vrijeme. Nastavio sam voziti, prateći da li će ta neugodnost nestati. Nakon 40km sjedio sam se stražnjice, na koju sam potpuno bio zaboravio iz razloga jer je neugodnost nestala. Tijelo se ponovo naviknulo na sjedalo i osjećaj vožnje je bio super.

NOGE                                                                        

– Obična vožnja od nekih 20-30km značila je manje bolove u prednjoj loži, odnosno prednjem dijelu butina za koje sam našao lijek odlazak u teretanu u vježbe na jačanju muskulatura noge. Također, jaku bol sam imao u lijevom koljenu, a uzrok boli sam pripisivao mom u posljednje vrijeme sve učestalijem trčanju. Plašila me pomisao da ću na vožnje, trčanja ili druge aktivnosti morati nositi one antipatične steznike za koljena, kako bih ublažio bolove.
– Danas, nakon urađenog fitinga i vožnje od dva sata neugodnost u prednjoj loži nisam osjetio niti u jedno trenutku, kao niti one jake bolove u lijevom koljenu. Na fitingu je ustanovljeno da su mi  koljena u vožnji radila nepravilno,  kretajući se lijevo-desno i praveći tzv.osmice, što je opet nakon određenog broja kilometara i okretaja pedala značilo jaku i neizdrživu bol. Bol u nogama i koljenu je potpuno nestala,  a naručito raduje činenica da neću morati kupovati i nositi steznike za koljena.

STOPALA                                                                   

– Vjerovatno su mnogi od vas na vožnjama osjetili trnce u prednjem djelu stopala, odnosno u nožnim prstima. To je kod mene bila uobičajena pojava koju bih pokušavao popraviti grčenjem stopala u cipeli i skupljanjem nožnih prstiju, kako bih povećao prokrvljenost u istima i riješio se neugodne otrnulosti.
– Na današnjoj vožnji otrnulosti u desnom stopalu nije bilo nikako, dok sam u lijevom osjećao manju otrnulost, koja je nakon nekoliko kilometara nestala. Svakako ću nastaviti pratiti da li će se otrnulost u lijevom stopalu pojaviti na idućoj vožnji, u slučaju pojave, trebalo bi dodatno poraditi po tom pitanju.

RUKE                                                                           

– NIje novost, mnogi pate od iste pojave, a koja se javlja kao i kod stopala. Otrnulost u rukama i prstima ruke, znala je biti toliko jaka da nisam mogao stisnuti kočnice na biciklu. Taj problem bih riješavao čestim puštanjem volana i tresao ruke kako bih povećao prokrvljenost u istima i uklonio otrnulost. Na fitingu je ustanovljeno da mi je lula volana preduga i da mi je potrebna kraća za cijela 4cm. Kako trgovina na stanju nije imala S-Works lulicu od 70mm, a svoju nisam želio mjenjati za običnu te dužine, odlučio sam ostati pri svojoj (110mm) dok istu ne budu imali na stanju. Ono što smo napravili jeste da smo promjenuli kut lulice iz minusa u plus i pokušali na taj način da smanjimo otrnulost. Sjedalo je već ranije pomaknuto iz nepravilnog položaja, naprijed prema upravljaču, pa je i to još jedan plus za manju otrnulost.
– Na današnjoj vožnji otrnulost je bila tu, ali ni približno u onoj količini u kojoj se ranije javljala. Čak, štoviše, bila je toliko izdržljiva, da sam pomišljao da ostavim svoju lulicu koja mi se toliko sviđa. Nakon određenog broja kilometara otrnulost je nestala, ali svakako cu pokušati i vožnju sa lulicom od 70mm, kako bih imao bicikl sa kompletnim Body Geometry Fit postavkama.

ZAVRŠNA RIJEČ                                                    

– Body Geometry Fit je definitivno prava stvar i nešto za što vrijedi izdvojiti i vrijeme i novac. Vratio mi je biciklizam u život, ponovo uživam u vožnjama. Današnja vožnja je planirana da bude duga nekih 20km, ali smo je povećali na 30, 40 i na kraju je iznosila nešto više od 60km. Odavno nisam imao taj osjećaj da mi je malo i da želim da još vozim. Vožnja nije više nešto što moram obaviti da bih ostao u kondiciji, nije još jedan mukotrpni trening, ponovo tu je osjećaj uživanja.
Možda ste jedan od sretnika koji su si pogodili pravu dužinu cijevi sjedala, pravo udaljenost sjedala od upravljača ili pravu dužinu lulice, puno je tu toga možda, a ako imate neke od gore navedenih bolova, nemojte ponavljati moje greške i trošiti novac na pogrešne tretmane, dopustite si Body Geometry Fit, dišite punim plućima i uživajte u svojim vožnjama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More