26, 27.5 ili 29?

26, 27,5 ili 29 … pitanje je sada? Na prvu neke čudne brojke, ali svaka od njih ima svoju ulogu i karakteristiku.

Većina biciklista je čula za njih, neki već sve znaju, a neki će i nakon ovog ostati začuđeni i izgubljeni. Da se odmah razumijemo, ovo se sve odnosi na ljubitelje brdskih bicikli tako da cestovnjaci mogu odahnuti, a i uštedjeti nešto novca.

Sve te veličine kotača su određene u inchima (npr. 27,5").

Brzina, okretljivost ili udobnost samo su jedne od karakteristika gore navedenih veličina. Zato svaki profesionalni biciklist ili onaj dobrostojeći rekreativac ima nekoliko bicikli s različitim kotačima. Kako si većina ljubitelja biciklizma ne može priuštiti toliki luksuz, pokušat ćemo riješiti "problem" odabira prave veličine.
 


Možda je najbolje da krenemo od onih najmanjih – 26"

Do prije svega nekoliko godina, 26" kotači su bili jedino korišteni. Bilo da je to bio spust, cross country ili bilo koja vrsta bicikliranja svi su vozili tu tzv. 26-icu. U ta ista vremena se smatralo kako je to idealna veličina za brdski bicikl.

U današnje vrijeme, 26-ica ima sve manje, biciklisti su sve manje zainteresirani za njih pa čak ih se više ne može naći u svim prodavaonicama bicikli. Zašto?

Jer u zadnjih nekoliko godina mnogi proizvođači rade planove i preinake kako bi kotač bio što idealniji. To su uspjeli s 27,5"i 29" kotačima. Istina, time su postigli dobar rezultat, ali i dalje ne znači da 26-ice nemaju nešto bolje.

Kako je danas težina u biciklizmu vrlo bitna, odmah možemo reći kako su ovi kotači na vrhu po tom pitanju. Nema velike teorije o tome; manji kotač = lakši kotač.

Težina je u dosta slučajeva presudna na stazama koje zahtjevaju česta ubrzavanja, a ima strmu i zavojitu konfiguraciju. Kod staza gdje je ubrzavanje učestalo, 26-ice zasigurno imaju prednost zbog te iste težine. 

Također jedan razlog zbog kojeg ne treba odbaciti tu veličinu kotača. 26-ice su u usporedbi s 27,5" ili 29" prije svega manji, a baš zbog tog manjeg promjera, a ujedno i kraćih žbica kotač postaje čvršći.

Stoga se 26" kotači još uvijek koriste u spust utrkama u kojima je jako važno da je kotač čvrst.

Takav kotač kao što smo rekli je manji pa je time i najviše okretan što je vrlo važno za tehnički zahtjevne staze u kojima je brza okretljivost neophodna.

Kao i svaki kotač i ovaj ima svoj nedostatak. 26" kotač je dosta neudoban, točnije nema baš glatko kotrljanje naspram ostalih. Također je zbog svoje veličine i dosta sporiji.

U većini slučajeva 26" kotače možete pronaći po nešto prihvatljivijim cijenama, što zbog karakteristika, što zbog trenutne popularnosti u svijetu biciklizma.

Kao zaključak za ove kotače možemo reći da su dobar odabir za one koji vole tehnički zahtjevnije staze, vožnje po brdskim terenima (jer je mali kotač na asfaltu spor) ili za one koji se žele iskušati u spustu. Možemo ga preporučiti i onima koji ne žele velika ulaganja u bicikl.

Dolazimo i do onih malo većih – 27,5"

Ovakvi kotači su vrlo brzo prihvaćeni od mnogih vozača, ali i od strane industrije. Odmah se za početak može reći kako su ovo kotači koji se kako svojom veličinom tako i namjenom mogu smjestiti između 26-ica i 29-ki. To su kotači koji sadrže prednosti, ali isto tako i nedostatke od svojih prethodnika i sljedbenika.

27,5" kotači su u prednosti naspram 26" po već gore navedenoj glatkoći kotrljanja, ali i dalje po tom pitanju nisu dobri kao 29".

Ovo su nešto brži kotači, ali zato i mekši. Može ih se pronaći kod mnogih brdskih bicikli, ali i već ih je moguće vidjeti na biciklima za spust iako nisu toliko pouzdani poput 26-ice. O ovoj večičini kotača se nema što puno govoriti na nekoj osnovnoj razini. Tako da čemo to probat svesti na neku jednostavniju razinu.

Brži kotač od 26", ali zato sporiji od 29", teži i mekši od 26", ali opet po tom pitanju bolji od "nasljednika" 29-ke. Tako da što god rekli o njima, većinom će to biti ovako neka usporedba.

Kao i za prijašnju večičinu i za ovu moramo dati preporuku. Odlična za one koji žele malo brži bicikl, ali i dalje dovoljno dobrim za savladavanje brdskih staza, ravnih makadamskih, a i onih uređenih na kojima možete malo stisnuti pedalu i uživati u brzini. Također je dobar izbor za vozače koji vole uspone.

I na posljetku dolazimo i do onih za kojima mnogi danas lude. To su te 29-ke

Kad bi mnoge pitali koji su najbolji, odgovor bi vjerojatno bio 29". Dosta velika pogreška (mislim da nakon gore pročitanog već i sami možete primjetiti).

Iako je danas najviše korišten i on ima svoje nedostatke, ali isto tako itekako dobre prednosti. U usporedbi s npr. 26-icom kotač je puno veći što pomaže pri savladavanju prepreka koje se pojave na stazi. Ovim želimo reći kako je s 29" lakše "pregaziti" neki kamen nego s nekim manjim kotačem.

29-ke su najbrži kotači u usporedbi, ali isto tako puno teži, slabije okretniji, mekši, a isto tako i skuplji.

Odlična prednosti ovih kotača je velika udobnost prilikom vožnje jer je i guma puno veća, a to utječe na udobnost. Isto tako jedna velika prednost je to što imaju veći dodir na podlogu što nam daje bolje držanje pravca, a time i bolju upravljivost.

Često se zna čuti kako su 29" kotači napravljeni za sve terene, no tu nema uvijek istine. Istina je da je kod bicikli s 29-kama težište niže što samom vozaču daje bolji ugođaj i to je istina!

Ali i dalje "ne drži vodu" da je to svestran bicikl jer uz sve gore navedene karakteristike i namjene vidimo da ima razlike, a na testiranju toga istog se to sve može dokazati.

Preporuka ide za one koji žele brze ugodne i sigurnije vožnje. S ovim kotačima vožnja po asfaltnim podlogama će pružiti zanimljiv i ugodan osjećaj.
 


Sinteza svega:

26"

– okretljivost
– mala težina
– čvrstoća
– manja cijena
– lako ubrzanje
– sporiji kotač
– relativna neudobnost

27,5"

– srednje okretan
– prosječna težina, cijena i ubrzanje
– sasvim udobni
– srednja tvrdoća

29"

– slabija okretljivost
– brži kotač
– niže težište
– bolja sigurnost
– velika udobnost
– lakše savladavanje
– mekoća

Za kraj možemo reći, odnosno zaključiti kako je 27.5" najbolji odabir ukoliko si ne možemo priuštiti sve troje. 27,5" je odličan omjer 26-ice i 29-ke s kojima bi mogli savladavati staze koje sadrže sve tehničke elemente.

Nadamo se kako smo vam barem približno prikazali, razlike, prednosti i nedostatke veličina kotača, a ujedno i pomogli oko odabira.

Ponovno napominjemo kako je ovo bila površinska tj. ljudima razumljivija razrada teme. Ukoliko imate nekih drugih pitanja ili nejasnoća slobodno nam pišite.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More