Istraživanje: Bicikliranje put ka boljoj seksualnosti

Najveća dosadašnja studija o odnosu između biciklizma i seksualnog zdravlja žena pokazala je da žene, koje bicikliraju većim intenzitetom imaju bolji seksualni život. Studija objavljena u ožujku ove godine, dolazi nedugo nakon slične objave da biciklizam nije povezan sa seksualnom disfunkcijom kod muškaraca.

Američka studija ispitala je 3.118 žena iz vodećih organizacija koje se bave biciklizmom, plivanjem i trčanje diljem svijeta, od čega je 53 posto biciklistkinja s niskim intenzitetom aktivnosti, a 13 posto su biciklistkinje s visokim intenzitetom. Potonja skupina je biciklirala više od dvije godine, više od tri puta tjedno i prosječno više od 25 milja po vožnji.

„Zajedničkim mjerenjem, provedenim validarnim upitnikom, otkrili smo da je broj prijeđenih kilometara povezan s boljom seksualnom funkcijom,“ rekao je istraživač Thomas W. Gaither.

Rezultati objavljeni u The Journal of Sex Medicine, također su otkrili da u usporedbi s ne-biciklistkinjama i bicikliskinjama niskog intenziteta, navedena skupina ima veće šanse za infekcije mokraćnog sustava i genitalne utrnulosti kao posljedice dugotrajnog sjedenja na sicu.

Iako ti problemi nisu imali utjecaj na seksualnost ili mokraćnu funkciju, istraživači su smatrali kako bi više studija moglo pomoći u njihovom uklanjanju.

„Ta otkrića odnose se na manji broj ispitanika, međutim ukoliko se pronađe način da se eliminiraju utrnulost i urinarne infekcije, vjerujemo da bi vožnja bicikla uvelike mogla poboljšati seksualno zdravlje žena.“

Problemi sa sjedalom mogu se spriječiti. Naime, tijekom priprema za Olimpijske Igre u Londonu 2012. fizioterapeut britanske reprezentacije Phil Burt, proveo je veliku količinu istraživanja u pokušaju da smanji nelagodu od dugotrajnog sjedenja na sicu, koja je mučila ženski dio tima.

Kao jedno od ključnih otkrića pokazalo se da lagani nagib na sjedalu pravi veliku razliku, baš kao i korištenje učinkovite kremičke barijere i suzdržavanje od potpunog uklanjanja dlačica.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More