Indeks krutosti na cipelama i sve što trebate znati

Krenimo sa pretpostavkom da želite kupiti novi par biciklističkih cipela za nadolazeću sezonu i imate nekoliko pitanja.

Mnogi aspekti obuće, recimo boja, izbor materijala (koža ili sintetika) ili vrsta kopčanja (Boa-kotačići, čičak ili vezice), su stvari za koje se lako odlučiti. No, sve više proizvođača promovira prednosti krutosti cipela, sa čim proces donošenja odluke postaje malo teži.


Baš kao i sam bicikl, biciklističke cipele mogu biti mekane i pogodne za hodanje ili krute s boljim prijenosom snage, što ovisi o korištenim materijalima pri izradi cipele.

"Na nogama imamo 26 kostiju, kao i hrpa mišića i tetiva, što nam fantastično pomaže za šetnju – sa lakoćom se prilagođavamo neravnom terenu kako bismo spriječili ozljede, poboljšali trakciju i snagu i to nas čini učinkovitim šetačima i trkačima", kaže Stephen Quay, guru za Specialized obuću. "Ali jednom kad spojite osobu s biciklom, ta prilagodba više se ne mora događati. Zapravo, ta veza nogu nerijetko predstavlja neučinkovitost; vaša puna snaga se ne prenosi na pedale".

Većina jeftinijih cipela koristi plastični potplat za svoje cipele; kako cijena obuće ide prema gore, tako se povećava kvaliteta – i krutost – materijala. Cipele na srednjoj razini često upotrebljavaju mterijale od stakloplastike ili mješavinu dva materijala za izradu potplata, dok se potplat od karbonskih vlakana koristi u mnogim skupljim cipelama.
 


"Što je više slojeva, to je deblji karbon, što znači povećanu krutost", rekla je Diana Pickler, menadžer proizvoda obuće za Pearl Izumi. "Drugi način povećanja krutosti u karbonu je promjena kutova vlakana i načina na koji se vlakna preklapaju. Materijali se nakon slaganja zagrijavaju, a zatim stavljaju u kompresijski kalup kako bi se slojevi spojili i stvorio se željeni oblik potplata".

Specialized stvara dodatnu krutost sa posebnim načinom proizvodnje potplata, odnosno svojom konstrukcijom torzijskih okvira, tvrdi Quay.
 


Svaki proizvođač ima svoj indeks krutosti; Scott ima standardnu ljestvicu od 1 do 10, sa svojim Road RC cestovnim cipelama na vrhu, dok su Shimano i Specialized otišli malo dalje sa ocjenama krutosti cipela do 12 i 13, pa čak i 15 sa posljednjim S-Works 7 cipelama od Specializeda.

Ako je veći index krutosti bolji za prenos snage, pa zašto onda ne ići sa najvećim? Zašto proizvođači sve cipele ne izrađuju sa najčvršćim, najkrućim potplatom?

Tri riječi: cijena, udobnost i upotrebljivost. Naime, mišljenja smo da bi natjecatelji ili ozbiljni rekreativni biciklisti trebali težiti za najkrućom cipelom koji si mogu priuštiti, no više opušteniji vozači veću će korist imati od cipela sa manjim indeksom krutosti, koja je samim time ugodnija i udobnija za šetanja.
 


Međutim, postoje neke iznimke. Neki brdski biciklisti provode više vremena gurajući bicikl, pješačeći preko brdskih staza ili nemoguće strmih dijelova staze, pa je samim time i fleksibilnost cipele ključna. Svaki proizvođač ima svoj način uravnoteženja krutosti i savitljivosti, kako se ne bi ugrozila snage, kao i trakcija koja se obično dobiva sa hrapavim gumiranim potplatom.

No, iznenađujuće je da će željena krutost varirati – ne samo na temelju željene discipline biciklizma – nego i od proizvođača do proizvođača.

Mogu li inženjeri stvoriti previše krutu cipelu? To je definitivno za raspravu, ali potencijalno, postoji točka kada ste već na 100 posto učinkovitosti i sve iznad toga, dodavanje više krutosti bi se činilo beskorisnim i samo će rezultirati povećanom težinom i troškovima proizvodnje, tako da se i taj aspekt mora uključiti pri izradi cipele.
 


Pa što je najbolje? Možemo li imati super-kruti potplat, a koji je ujedno i veoma udoban? Da, ali zahtjeva dodatna ulaganja.

Kombinacija dobrog odabira potplata i uloška cipele ključni su za ravnotežu udobnosti. Imati kvalitetan potplat s odgovarajućom potporom (čitajte uloškom) za vašu nogu može pomoći u borbi protiv nelagode i neudobnosti koja može pratiti krute potplate, osobito na dužim vožnjama.

Ono što preporučujemo jeste da svakako odete do lokalnog trgovca i porazgovarate sa stručnom osobom koja se razumije u biciklističku obuću, te odaberete najbolju obuću za Vas. Cijena svakako treba uzeti u obzir, ali ne smije biti ključna u izboru dobre biciklističke obuće, jer te cipele će suditi o Vašim preformansama i udobnosti na vožnjama sljedećih par godina.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More