Mjerač snage ili „Power Meter“

Mjerač snage je uređaj prilagođen biciklu koji mjeri izlaznu snagu vozača.

Mjerna jedinica za ovaj proračun je jedinica watt. Najčešće mjerači snage rade na principu mjerenja naprezanja koje biciklist vrši na biciklo okrećući pedale. Mjerenjem ovog okretnog momenta u kombinaciji sa kutnom brzinom može se izračunati snaga (mjerena u wattima).

Ako želite izvući najviše iz treninga, mjerač snage je upravo idealan alat za to.

Ipak, nema niti jednog mjerača snage koji je najbolji. To će najviše ovisiti o tome kako namjeravate koristiti prije svega svoj bicikl, da li posjedujete jedan ili više bicikla na kojima želite mjeriti snagu. Sve to igra ulogu o kompatibilnosti iskoristivosti, pa i funkcionalnosti mjerača kojeg birate.

Trenutno, mjerači snage mogu se postaviti na pet ključnih mjesta na biciklu. Naravno, svako mjesto ima svoje prednosti i nedostatke.

1. Na stražnjem kotaču u nabi bicikla
2. Bottom bracket/srednji dio pogona bicikla
3. Pogonski dio bicikla
4. Na kurblama bicikla
5. Na pedalama

Sustavi temeljeni na ugradnji u stražnju nabu kao što je PowerTap G3 su među najjednostavnijim mjeračima snage na tržištu. S manjom silom koje djeluje na naprezanje, mnogi inženjeri smatraju upravo središte zadnjeg kotača kao najpreciznije mjesto za mjerenje snage.

U ovom tipu, mjerenje snage će biti malo niže nego npr na sustavu ugrađenim u pedale, ili kurble bicikla, jer mjerite stvarnu snagu koju proizvodite, a gubite ju nakon pogona. To također zači da izlaz snage može biti malo niži npr ako je vaš lanac jako prljav.

Sustavi koji se ugrađuju u bottom bracket mogu biti točni i jako zahvalni za održavanje. Međutim, ugradnja istih je znatno teža, i složenija s obzirom na različite standarde, koji se svakodnevno mijenjaju ovisno od proizvođača bicikla i opreme.

Mjerači snage bazirani na pogonskom zupčaniku mogu biti vrlo precizni, ali vrijedno je napomenuti da oni zapravo ne mjere pojedinačnu lijevu / desnu snagu. Ipak, mogu je procijeniti.

Slično kao i bottom bracket sustavi ovi sustavi nisu tako lako zamjenjivi da ih ugrađujete na više bicikla, tako da mogu imati problema sa kompatibilnošću. Primjeri uključuju SRM (najpopularniji izbor među biciklistima), Power2Max i Quark.

Sustavi sa kurblama mogu se relativno lako zamijeniti između bicikala. Ovakvi sustavi mogu biti jednostrani ili dvostrani.

Sustavi koji se temelje na pedalima lako se uklapaju i mijenjaju između bicikla, ali mogu biti manje precizni zbog složenosti mjerenja sile i izloženosti, što ih čini veći rizik od oštećenja. Popularni primjeri uključuju pedale Garmin Vector i PowerTap. Mjerači ovog tipa mogu biti jednostrani, ili dvostrani.

Velika većina mjerača snage povezuje se bežičnim putem, i to većinom putem sustava ANT+ i kompatibilni su s većinom biciklističkih mjerača, uključujući i Garmin.


Noviji mjerači snage također nude Bluetooth Smart povezivost, što je korisno za povezivanje s pametnim telefonima ili ažuriranje firmwarea.

Praćenje brzine može vam reći samo toliko o vožnji, monitori otkucaja srca mogu vam reći više, ali poznavanje vaše izlazne snage je kvantitativan, ponovljiv način procjene koliko teško radite.

Da mjerači snage nisu jeftini, govori i sama činjenica da se početna cijena kreće od 500 Eur, pa dalje. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More