Završena najmasovnija rekreativna cestovna utrka Istria 300

1.500 biciklista iz 26 zemalja, do 12 sati vožnje i dvostruko više sudionika na istarskim cestama nego lani – rezime je ovogodišnjeg izdanja Istre300, jedinstvene biciklističke manifestacije za strastvene bicikliste diljem svijeta, održane u subotu, 8. listopada.

Pod sloganom “Ride your Limits!” natjecalo se 1500 biciklista iz različitih dijelova svijeta na stazama od 300, 230 i 156 kilometara. Svi su startali i završavali u Poreču, ali mogli su odlučiti koju stazu žele završiti tijekom vožnje – još je jedna značajka ovog događaja po kojem je jedinstven u svijetu.
 


U finalu je bilo izuzetno napeto, no pobjednici staze od 300 kilometara ostali su isti kao i lani: Hans-Jörg Leopold iz Austrije u muškoj konkurenciji s vremenom 8:47:46, što je 24 minute i 26. sekunde bolja od prethodne godine i Astrid Schartmüller iz Njemačke u ženskoj konkurenciji s vremenom 9:47:16, što je 47 minuta i 42 sekunde bolje od prošle godine. Na stazi dugoj 230 kilometara najbrži su bili Austrijanac David Polzer i Slovenka Eva Zorman, dok su na najkraćoj stazi od 155 kilometara pobijedili Slovenac Klemen Jančan i Talijanka Anna Biani.

Slavni hrvatski profesionalni biciklist Fran Miholjević, bivši slovenski biatlonac Vasja Rupnik, bivši skijaški skakač Robert Kranjec te osvajači zlatne olimpijske medalje Njemica Nicola Thost i Austrijanac Martin Koch ambasadori su događaja. Europski prvak u cestovnom biciklizmu 2021. Sonny Colbrelli bio je počasni gost izdanja za 2022. te je dobio startni broj 300, simboličan znak Istria300.
 


Zbog velikog broja sudionika i sigurnosti u prometu, projekt je realiziran u intenzivnoj suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Policijskom upravom Istarskom.

"Nismo se mogli nadati ljepšem vikendu – živopisnim Istarskim cestama provozalo se dvostruko više biciklista nego lani, koji će sada kući ponijeti najljepše uspomene. Za nas će to biti najbolja moguća promocija. Želim se zahvaliti svim partnerima i sponzorima koji su nas podržali, a posebno našim sugrađanima u Istri i okolici koji su kao i uvijek bili više nego gostoljubivi i razumjeli za posebnu regulaciju prometa na dan natjecanja koja je bila neophodna za sigurnost svih sudionika. Potaknuti ovolikim brojem sudionika i još boljom sportskom atmosferom, od idućeg izdanja Istre300 možemo očekivati 2500 biciklista”, rekao je Vladimir Miholjević, direktor utrke Istra300.
 


“Oduševljeni smo! Vrijeme je poslužilo i bilo je to sjajno iskustvo za sve sportaše duž staze. Impresionirani smo njihovim povratnim informacijama. Zbog savršenog okruženja u Istri, trenutno smo najbrže rastući cestovni biciklistički događaj u Europi. Istra može biti ponosna na to”, rekao je Julius Rupitsch, direktor manifestacije Istria300. Prijave za Istria300 7. listopada 2023. već su otvorene.

Glavni partner manifestacije je Valamar Riviera, a destinacijski partneri su Turistička zajednica Grada Poreča, Grad Poreč, Turistička zajednica Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Turističke zajednice Labina, Tara, Funtane i Vrsara te sponzori Heineken 0.0, HEP, Pepsi, Nektar Natura i PPD.

Kompletne rezultate sa utrke Istria 300 možete pogledati OVDJE

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More