Retrospektiva: Frederico Martin Bahamontes

Koliko Vas je čulo za ime Frederico Martin Bahamontes? Vjerujemo da mnogima zvuči nepoznato, zapravo ni mi nismo mnogo znali o njemu, stoga danas se vraćamo u prošlost i učimo.

Frederico Martin Bahamontes je najstariji živući Tour de France pobjednik i jedan od najvećih penjača svih vremena. Današnja tema je Svjetsko prvenstvo koje se održava u Innsbrucku. Trenutna utrka Svjetskog prvenstva u Innsbrucku biti će jedna od najzahtjevnijih u posljednjih 20 godina utrka koja je kao stvorena za "Eagle of Toledo", kako su Frederica od milja zvali.
 


"Volio bih da mogu nastupiti na ovoj utrci, jer u vrijeme kada sam ja bio aktivni vozač, ovakve utrke nismo imali. Danas svi zajedno startaju na utrci i zajedno ulaze u cilj na brdskim završnicama", rekao je Frederico.

Jedan dio staze u Austriji nosi naziv "Highway to Hell", sa maksimalnim usponom od 28% gdje u ukupnoj stazi imamo gotovo 5.000 metara elevacije.
 


"Vuelta Espana je odlična priprema za Svjetsko prvenstvo, zapravo možda jedna od najboljih priprema jer se na njoj vozači navikavaju na velike nadmorske visine i dobivaju na kondiciji. Ali ono što će odigrati ključnu ulogu u odlučivanju pobjednika na Svjetskom prvenstvu jeste vrijeme, da li će biti sunčano ili kiša", dodao je Frederico.
 


Bahamontes je 1959 godine postao prvim Španjolcom koji je pobjedio na Tour de France. Bio je toliko dobar da je jednom stao zbog sladoleda na sred utrke.

"Biciklizam je potpuno drugačiji danas. Pobjeđivao sam na utrkama na kojim sam vozio gotovo sam od početka utrke do njenog kraja. 190 kilometara! Potpuno sam! Ali danas to ne postoji".

A sladoled?

"Bio sam potpuno sam, vodio sam sa 14 minuta prednosti ispred grupe. 14 minuta! Danas vozači ne mogu napraviti bijeg od 14 sekundi. To uveliko govori o razlici u biciklizmu prije i sada. Danas se voze potpuno drugačije utrke".

Bahamontes je toliko velik, da su mu Španjlci odlučili podignuti spomenik, a mnoge utrke u Španjolskoj nose ime upravo po njemu. 

 

[iframe allowfullscreen=”” frameborder=”0″ src=”https://www.youtube.com/embed/djHk2b1gl-Q” ]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More