Spektakl u Lošinju na prvoj utrci sezone – Lošinj DH World Cup 2018

Jučer je na Lošinju završena prva utrka Mercedes – Benz UCI MTB World Cup DH natjecanja.

Pored Tour of Croatia koji je prošlog tjedna uveseljavao biciklističke zaljubljenike sa ovih prostora, Hrvatska i Lošinj zaista mogu biti ponosni što su bili domaćini prve utrke u kalendaru ovako prestižnog natjecanja iza koje organizacijski stoji ekipa iz Slovenije.

Start same utrke se nalazio na 245m iznad linije cilja na vrhu Sv. Ivana. Duljina staze je bila 1,3km a sami cilj je bio u centru Velog Lošinja. Start utrke je nudio lijepe skokove na grubom šljunku nakon čega je slijedio središnji dio staze koji možemo komotno nazvati zmajevo gnijezdo. Sekcija obilježena tehnički zahtjevnim skokovima i dropovima sa oštrim kamanjem koje je kažnjavalo svako pogrešku i uništavalo kako vozače tako i skupocjenu opremu. Završna trećina staze nudila je malo više zemljene površine sa malo većim brzinama dok je sami kraj donosio dosta brzi urbani dio u kojem su se vozači u dugom sprintu spuštali niz uske uličice bez puno prepreka.

U ovim uvjetima najbolje se snašao Aron Gwin (THE YT MOB) koji je bio najbrži ispred svog sunarodnjaka Luca Shawa (SANTA CRUZ SYNDICATE) i Australca Deana Lucasa (INTENSE FACTORY RACING). Hrvatske boje u subotnjim kvalifikacijama branili su Ivan Bašić, Berislav Topol, Frano Liović i Mislav Bukovski koji su zauzeli su 110., 113., 115. i 120. mjesto te tako nisu uspjeli izboriti nastup u nedjeljnom finalu. Slovenci Jure Žabjek (Unior / DEVINCI Factory Racing) i Miran Vauh zauzeli su odlično 31. i 34. mjesto u nedjeljnom finalu.

U ženskoj konkurenciji odličnom vožnjom pobjedu je odnijela francuskinja Nicole Myriam (COMMENCAL/VALLNORD) ispred dvije britanke, Rachel Atherton (TREK FACTORY RACING) i Tahnee Seagrave (TRANSITION BIKES/MUC-OFF FACTORY). Europska prvakinja, slovenka Monika Hrastnik zauzela je odlično šesto mjesto.

Sve u svemu jedna dosta drugačija staza od onih koje smo navikli gledati u svjetskom kupu ali je staza koja je ponudila vrhunsku zabavu i spektakularne vožnje. Svakako treba čestitati organizatorima koji su još jedan fantastičan biciklistički događaj doveli u Hrvatsku te tako Hrvatsku i Lošinj stavili na DH kartu svijeta.

Slike preuzete sa www.redbull.com

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More