Ljetno bicikliranje

Sunčani dani i ljetna sezona uvijek dođe kao prava nagrada za sve bicikliste nakon hladne zime. Divan je osjećaj biti vani na biciklu. Donosimo par savjeta kako bicikliranje učiniti još boljim.

Plavo nebo, toplina na leđima, svježina u zraku – biciklirati na ljetno jutro je božanstven osjećaj. Osim ako dođete na posao vlažni od znoja, sa inesktima u očima ili slučajno zakačite koprivu na zarasloj stazi… 🙂

ZNOJNI DETALJI

Visoke temperature znače da ćemo se više znojiti. To ne predstavlja problem ako na poslu imamo mogućnost tuširanja i zamjene odjeće. No, ako ostajete raditi u istoj odjeći, to može biti problem. Zapravo nema nam smisla biciklirati par kilometra do posla, ako ćete tijekom radnog dana imati osjećaj prljave i ljepljive odjeće na sebi. Stoga tu je par savjeta kako da to izbjegnete ili ublažite.

Usporite. Smanjite svoj tempo, manje ćete se znojiti. Ne upirite jako na pedale. Smanjite brzinu ili dvije i lagano krstarite duž ceste. Krenite malo ranije, tako da imate vremena. Uživajte u vjetru u kosi.

Nosite lakšu i prozračniju odjeću. Omogućite zraku da cirkulira i ostati ćete hladni, zrak neće dopustiti pregrijavanje i znojenje. Izvucite košulju ili majicu, opustite gumb ili dva, te ne stavljajte kravatu dok ne dođete na posao. Ako mislite da vam na vožnji postaje vruće, ne ubrzavajte: zaustavite se na trenutak, opustite gumb na košulji ili skinite sa sebe jedan sloj odjeće ako ste u mogućnosti.

Stavite prtljagu na bicikl, a ne na leđa. To je dobar savjet koji vrijedi za cijelu godina, ali je još važniji u ljeto. Vaš ranac će se zaustaviti cirkulaciju zraka na leđima, tako da će vam biti toplije cijelom gornjem dijelu tijela. Također, tu je velika mogućnost da ćete dobiti veliku znoju fleku na poleđini košulje.

Unatoč svim ovim savjetima i dalje postoji mogućnost da ćete biti znojni kad dođete na posao, naručito ako biciklirate na zaista vrućem danu. Držite rezervno donje rublje u vašoj torbi, tako da imate presvlak, ako stvari postanu neugodno vlažne. Ako vam je potrebno osvježenje kada idete na posao, nekoliko vlažni maramica će obaviti dobar posao, upotrijebite ih prije nego što iskoristite dezodorans.

ZAŠTITA ZA OČI

Bilo koje sunčane naočale s UV zaštitom će pomoći da prestanete žmirkati i ograničiti će oštećenja na očima od sunca, bez obzira da li su one specifične za biciklizam ili neke modne. (Iako okviri nekih sunčanih naočala mogu ometati vaš periferni vid). U većini slučajeva, naočale imaju nesumnjivo više važnu ulogu: spriječavaju insekte i prašinu da dopre do vaših očiju. Ponekad je to vjetrom nošena prašina, u ljeto, to su često insekti. A mušica u oku je jako bolan osjeća i možda instinktivno u vožnji zatvorite oba oka. Otvorite jedno oko što je prije moguće i pritisnite kočnicu, te se povucite sa strane ceste čim budete u mogućnosti da sigurno stanete.

Insekti također znaju biti nezgodi ako zapnu u kacigi ili upadnu u odjeću. (Neke kacige imaju na sebi zaštitu od insekata) Pokušajte se smiriti: ljutita osa je manji rizik od brzog prometa. Stanite, oslobodite se insekta i nastavite dalje. Insekti mogu biti problem samo ako vozite jako sporo ili zastanete kraj nekog područja sa bujnom vegetacijom.

GORUĆA PITANJA

Osim ako radite u smjenama, te odlazak na vaš posao uključuje dužu vožnju u sredini dana kada je sunce najžešće, sunčeve opekotine su rijetko problem za bicikliste. Također, ovaj problem uključuje i duže vikend vožnje. Tijekom vožnje vas hladi topli povjetarac i nije očigleno kada vaša koža počne da gori. Prije vožnje nanesite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, posebno na ruke, vrat, nos, obraze i uši. Ukoliko ste proćelavi, nosite biciklističku kapu ili maramu ispod kacige, koja natopljena vodom može pružiti odlično hlađenje na ekstremnim vrućinama. Na cijelodnevnim vožnjama, nostite sunčanu kremu sa sobom, tako da se možete namazati na vožnji i obnoviti zaštitu od sunca. Duga i široka (DH) odjeća je također efikasna.

PAZITE NA HIDRATACIJU

Većinom vožnje na posao ne uključuju dugu kilometražu, tako da je rijetkost da morate brinuti o tome jeste li ponijeli dovoljno vode u ljetnim danima. Mali bidon za vodu će odlično obaviti posao, a ako je kilometraža mala, možda ga nećete ni trebati. Duge kilometarske vožnje su druga stvar. Obavezno ponestite jednu bocu vodu, ako ste sigurni da imate mogućnost dopunjavanja tijekom vožnje. Ponestite dvije boce ukoliko niste sigurni. Voda je korisnija od energetskih napitaka, jer je možete koristiti u više svrha: rashladiti glavu, isprati prašinu iz oka, oprati ruke itd. Svoj nivo energije možete podignuti sa nekim grickalicama ili gelovima.

VOZITE SIGURNO

U ljetnom periodu vegetacija je jako bujna, sa koprivama i trnjem, kao i živicama i drvećem koje visi iznad puta. Raslinje može nekada biti velik problem, te vas izbaciti sa vožnje i uzrokovati padove. Ovo je također još jedan razlog zašto je dobro koristiti zaštitu za oči. Lokalne vlasti su odgovorne za održavanje puteva čistim, tako da većina puteva i nije tako loša (barem po tom pitanju), no ako siđete na sporedne ceste vidljivost zbog raslinja može biti ugrožena, naručito na uskim cestama. Sporedne ceste i biciklističke staze imaju tendenciju dobivanja manje pažnje, tako da vrlo lako mogu biti obrasle, dok one koje se rijetko koriste mogu postati neprohodne. Držite se na maloj brzini tijekom vožnje na istim, tako da se uvijek možete sigurno zaustaviti i neka vaš pogled bude u daljinu, kako bi što ranije uočili prepreku na cesti.

SKLONIŠTE OD OLUJE

Duge i naporne kiše su rijetke u ljetnim periodima, ali su pljuskovi česti. U većini slučajeva uobičajeni savjeti o vožnji na kiši su primjenjivi. Ako kiša uključuje grmljavinu i munje, a vi se nalazite na otvorenoj površini, mala je mogućnost da će vas udariti. Pronađite neko sklonište, ako ste u mogućnosti (ali ne ispod drveta), tako da se ne nalazite na najvećoj točki na terenu i sačekajte da prođe oluja.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More