Savjeti za kupnju polovnog bicikla

Internet je dom mnogobrojnih ponuda polovnih ljubimaca na dva kotača.

Ali kao i u svemu postoje i oni koji vas žele prevariti, i pod svaku cijenu prodati vam neistine. Zato je jako važno poznavati osnove ako se ipak odlučite za kupnju polovnog bicikla.

Našli ste bicikl koji odgovara svim vašim željama. Boja je super, oprema je identična onoj koju tražite, same linije bicikla očaravaju vas, i jedva čekate da se vidite na istome. Komponente na slikama izgledaju besprijekorno.

Prvi korak nakon pronalaska bicikla je sastanak s vlasnikom. Nikada ne kupujte bicikl na neviđeno.
Bicikl naravno nećete kupiti bez testne vožnje. Razni oglasi nude brzu dostavu do mjesta kupca, to znači i manje gnjavaže, ali vjerujte nam ne želite kupiti bicikl bez da ga ne pregledate vizualno, te krenete u testnu vožnju s njim. Upravo zbog ovakvih stvari se isplati u nekim slučajevima potegnuti i nekoliko stotina kilometara do prodavača.

Nemojte ići na slijepo. Budite sigurni u poznavanje cijena i marki iz tih godina. Istražite cijene i ne dajte se zavarati. Tako ćete prodavaču pokazati da ste se raspitali o vrijednostima bicikla iz te godine.

Ne bojte se cjenkati. Prije nego započnete imajte u vidu konačnu cijenu koju ste spremni izdvojiti. Uvijek krenite s manjom ponudom od vaše zamišljene maksimalne cijene, te je povećavajte prema vašoj zamišljenoj krajnjoj ponudi. Tako ćete najlakše postići dogovor u kojem će obe strane biti zadovoljne. Kao argumente dajte primjere drugih bicikla tog ranga i opreme koji su možda jeftiniji.

Stvari na koje trebate obratiti pažnju:

Okvir bicikla detaljno pregledati te se uvjeriti da na njemu nema pukotina!

Lanac i kaseta bi trebali biti bez hrđe, izmjerite istegnutost lanca!

Kočnice bi trebale raditi učinkovito, a kočione pakne ne bi trebale biti istrošene!

Ležajevi kotača bi se trebali vrtiti lagano, i biti bez čudnih zvukova!

Pregledajte „luft“ u kotačima, upravljaču i pogonskom dijelu bicikla!

Savjetujemo da prilikom kupnje povedete kolege, prijatelje zajedno sa vama. Mnoge od nas zaslijepi ljubav na prvi pogled, pa je jako važno imati i objektivnu točku gledišta.

Ponekad ponuda jako dobro zvuči. Često takve ponude mogu značiti i to da je bicikl kojeg mjerkate ukraden. Dobar način za provjeru je provjera broja okvira u bazi ukradenih bicikla. Alternativno, zatražite dokaz o kupnji ako je bicikl relativno nov, ili posjeduje papire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More