Pogledajte testiranje karbonskih kotača velikih brendova

Kotači nekih zvučnijih brendova testirani su pod istim uvjetima kako bi se uvidjelo kako će raditi i koliko topline mogu izdržati kada su im rubovi grijani kočenjem.

Ovaj kompilacijski videozapis u kojem se kotači velikih brendova raspadaju pri testiranju nam je vrlo zanimljiv i želimo ga podjeliti sa Vama.

Ideja je pokrenuta nakon što je tvrtka Alto koja se bavi proizvodnjom kotača tvrdila da njihovi kotači mogu izdržati toplinu kočenja bolje od njihovih konkurenata. Nakon toga, stvari su jednostanvo krenule jedna za drugom i dovele do testiranja koje gledamo u ovom video snimku.

Alto Cycling, u suradnji sa Spark Wheel Works tvrtkom testirala je karbonske kotače većine poznatijih kompanija. Svi kotači su pokretani s električnim motorom izlazne snage 1.200W, te je na iste primjenjeno jednako opterećenje, odnosno simulacije težine bicikla i vozača od cca.60kg radijalnog opterećenja. Planirano je da se ispitivanje vrši na svakom kotaču u vremenu od 20 minuta s kočenjem koje proizvodi 3kg sile. U slučaju da je kotač preživio 20 minuta kočenja tom silom, ista se nakon 20 minute povećava na 4kg i test se nastavlja još 20 minuta.

Na testiranju možemo vidjeti Mavic, ENVE, Zipp, Knight, Boyd, FSE, Bontrager i Roval karbonske klinčer kotače.

Poznato je da je bilo problema sa karbonskim kotačima koji su uslijed kočenja znali pucati. U ekstremnim slučajevima, naručito u danima velikih vrućina pri spustevima na kočenju, smola koja spaja karbon se grijala do te mjere da su kotači jednostavno znali da se raspadnu.

Test tvrtke Alto Cycling pokazuje kako i koliko vremena će pojedini karnbonski kotač raditi pod pritiskom.

Možda nije iznenađujuće da je Alto proizvod prošao najbolje na testu. Njihov kotač je izdržao punih 40 minuta. Dok je sljedeći najbolji kotač imao vrijeme od 5min i 30sec. Ta razlika u vremenima – da je ova tvrtka daleko ispred ostalih – možda potkopava test.

Na kraju videa dodaje se izjava  o odricanju odgovorinosti, u kojoj stoji da je videozapis usmjeren ka prikazivanju "sirovih podataka" potrošačima.

"Mi ne dajemo nikakve tvrdnje vezane uz preformanse obruča ili sigurnost vožnje istih u normalnim uvjetima vožnje ili za kočione obloge kojim je vršeno testiranje".

No videozapis je i  dalje vrijedan gledanja.

[iframe allowfullscreen=”” frameborder=”0″ src=”https://www.youtube.com/embed/OlZvFPdLulI” ]

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More