10 načina kako pro vozači modificiraju bicikl za loše terene

Možda mislite da je sve što trebate učiniti staviti profil gume od 28 mm da bi vožnja po lošim terenima poput utrke Paris-Roubaix bila udobna.

Potrebno je mnogo više da bi se stiglo do slave na čuvenim klasicima. U nastavku donosimo što sve pro vozači mijenjaju na svojim biciklima da bi uopće njihovo tijelo izdržalo ovakve utrke.

1. Omatanje trake upravljača

250 km utrke po cesti za koju biste se dvaput upitali da li voziti i autom, profesionalci značajan broj km provedu na nogama. Mnogi od njih udvostručuju, ili pak tri puta omataju površinu upravljača da bi pružili dodatnu udobnost za svoje ruke, spriječili žuljeve, pružili dodatni oslonac za ruke, zapešće i ramena.

2. Traka upravljača na pedalama

Jedno manje očito mjesto za postavljanje dodatne trake je upravo na pedalama. To smo vidjeli kod vozača tima Loto-Soudal na prošlogodišnjem Paris-Roubaixu. To ne samo da ima isti učinak kao i stavljanje dodatne trake oko upravljača (tj. Prigušenje vibracija), već bi također trebalo pomoći pri klizanju pedala, pa čak i spriječiti iskakanje sprinterica pri vožnji preko neravnih površina.

3. Šire gume

Klasična modifikacija bicikla za neprimjeren teren su šire gume. U povijesti su vozači koristili profil od 25 mm, te vozili na nižim tlakovima. Danas vidimo na ovakvim klasicima vozače koji koriste profil od 28, ili čak 30 mm. Posebno za Paris-Roubaix, mnogi profesionalci koriste unikatne namjenski napravljene gume, posebno za njih.

4. Niži tlak

Većina profesionalaca za ovakve prilike terena koriste niži tlak u gumama što omogućuje bolju stabilnost, te udobnost.

5. Veliki mali lančanik

Možda trenutno ima uzlaznu putanju, ali Paris-Roubaix ipak neće konkurirati Tour of Flandersu za penjanje u bilo kojem trenutku, tako da se mnogi profesionalci odlučuju za veći i mali lančanik, obično 53 / 42t ili 53 / 44t.

6. Različiti kotači

Dok će se većina vozača odlučiti za kotače od karbonskih vlakana, još uvijek ćemo vidjeti nekoliko vozača na alfa aluminijskim kotačima, s gušćim i brojnijim razmakom između žbica. Sve se to čini kako bi se izbjegli mehaničarski radovi, i nepotrebno gubljenje dragocjenih sekundi.

7. Daljinski mjenjači

Jedna od glavnih prednosti elektroničkih grupa je sposobnost postavljanja istih na bilo kojem mjestu, gdje je to potrebito. Tako vozač ima mogućnost promjene brzine bez potrebe za pomicanjem svojih ruku na poluge kočnica.

8. Gornje poluge za kočenje

Još jedna modifikacija koju favoriziraju vozači je gornja ručica kočnice. Nešto što je viđeno prvi puta na Giant Defyu, Johna Degenkolba prilikom osvajanja Paris-Roubaix 2015. godine. Imajući ručicu kočnice u ovom položaju, vozači mogu prilagoditi svoju brzinu na lošem terenu bez promjene položaja ručice, što je od velike važnosti.

9. Graničnik/hvatač lanca

Padanje lanca s lančanika u datom trenutku moglo bi biti ključno u razlici između pobjede i završetka od nekoliko minuta iza prvoplasiranog. Obzirom na grubu vožnju kojom upravljač prelazi preko kamenčića i neravnina česti su problemi da lanac jednostavno sklizne s lančanika. To je ujedno i jedan od razloga zašto mnogi timovi odabiru baš ovaj patent da bi spriječili probleme s padom lanca.

10. traka na nosačima bidona

Gruba vožnja po zahtjevnim terenima također se naplaćuje, a vibracije često čine da bidoni za osvježenje vozača jednostavno ispadaju. Kako bi to izbjegli, mnogi timovi postavljaju metalne nosače boca, umjesto karbonskih, kako bi izbjegli ispadanje. To se često nadopunjuje lijepljenjem trake koja bi trebala držati bocu čvrsto na mjestu.


 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More