Sve veća šuškanja oko osnivanja biciklističke Super lige

Photo by Chris Graythen/Getty Images

Prije nekoliko mjeseci počelo se šuškati o stvaranju biciklističke Super lige koju promoviraju Jumbo-Visma i INEOS Grenadiers. Glasine su to koje sve više jačaju zbog neizvjesne ekonomske situacije mnogih momčadi u biciklizmu koji im svakim danom postaje sve skuplji.

Čini se da je namjera nekoliko World Tour timova da osnuju biciklističku Super ligu kako bi se otresli dominacije nad natjecanjem koju trenutno imaju UCI i veliki organizatori poput ASO-a, RCS-a ili Flanders Classicsa, koji organiziraju veliku većinu natjecanja.

Povijesni problem je u tome što timovi dobivaju samo vrlo malo novca od nagrada od organizacija, na primjer, u slučaju Tour de Francea, najvažnije utrke, dobivaju nešto više od 2 milijuna eura dok ASO ostavri dobit veću od 70 milijuna eura godišnje.

Imati veći dio kolača u biciklističkom poslu zahtjev je biciklizma već dugi niz godina, posebice, kao i u drugim sportovima, za televizijska prava koja donose najveći dio novca. Trenutačno biciklistički timovi ovise isključivo o prihodima od svojih sponzora, s proračunima koji ne prelaze 43 milijuna eura kao u slučaju INEOS Grenadiersa, momčadi s najvećim proračunom. Međutim, ako pogledamo donji dio, postoji mnogo momčadi s proračunima od oko 10 milijuna eura s kojima se moraju suočiti cijelu sezonu i potpisati ugovore.

Očito, s inflatornom gospodarskom situacijom, biciklizam postaje sve skuplji, a neke momčadi čak proglašavaju gubitke posljednjih sezona. Naime, ova potreba za većim proračunom nakon objave prekida sponzorstva Jumba bila je jedan od razloga neuspjelog spajanja Jumbo-Visme i Soudal-QuickStepa koje je dospjelo na naslovnice na kraju sezone.

Ideja Super lige omogućila bi momčadima vodeću ulogu u raspodjeli dobiti. Čini se da je ovo inicijativa koju više timova pozdravlja, posebno nakon što je otkriveno da bi mogla imati financijsku potporu Saudijskog državnog fonda, kao i drugih investitora.

U svakom slučaju, još se ništa jasno ne zna, a ni glavni organizatori ni UCI, pod čijim se kišobranom održavaju natjecanja, još se nisu očitovali o ovoj temi. No, pogledamo li primjer nogometa, uz projekt europske Superlige, ne čini se izglednim da će se lako odreći svojih privilegija.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More